Hlavní obsah

Soudce popřel nátlak premiéra na zatčení Pitra

– PRAHA
Právo, tim, trj, gö

Premiér Jiří Paroubek měl k dispozici informace o podezření, že Tomáš Pitr chtěl údajně opustit Českou republiku a již se nevrátit. Na základě informací o možném útěku podložených dopisem od ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Karla Randáka vydal Městský soud v Praze loni v prosinci na podnikatele zatykač.

Článek

Podle místopředsedy soudu Bohuslava Horkého však neměl předseda vlády na vydání zatýkacího rozkazu jakýkoli vliv či dokonce zájem.

Horký připustil, že se během dvou prosincových návštěv pracovníka ÚZSI o premiérovi mluvilo, nicméně nijak to následný postup soudu neovlivnilo. Schůzkám 22. a 23. prosince byl rovněž přítomen soudce Petr Novák, který zatykač vydával.

"Jméno Paroubka padlo jen v obecné souvislosti. Od ministra vnitra Františka Bublana byl informován o podezření, že pan Pitr chce utéci do zahraničí," upřesnil Právu Horký.

Horký popřel nátlak

Zároveň kategoricky odmítl, že by na soud byl ohledně vydání zatykače činěn nátlak. "To popíráme. Pracovník ÚZSI si byl vědom, že soud nemůže z hlediska vydání či nevydání zatykače ovlivnit. Pokud by se ale tak skutečně stalo, reagovali bychom úplně jinak. Hovor by byl ukončen a zvažovali bychom podnět k trestnímu stíhání. Tak se ale nestalo," vysvětlil Horký.

Paroubek včera popřel, že by měl na vydání zatykače jakýkoli zájem. "Jestli mě někdo podezírá z toho, že bych se zajímal o to, jestli pan Pitr jede někam na dovolenou, nebo ne, o to se skutečně nezajímám," sdělil Paroubek.

Poté, co informace o zatykači vyšly v prosinci ve známost, se podle Němce premiér kriticky vyjádřil k práci justice. "Proto jsem se ohradil proti určitému podezření u předsedy vlády, že k úniku došlo v justici," sdělil včera ministr spravedlnosti.

Zároveň pro potřebu "pevnější argumentace", požádal předsedu městského soudu Jana Sváčka o krátkou informaci o událostech ohledně zatykače. Dopis letos v lednu ministrovi adresoval Horký. Podrobně v něm popsal průběh událostí, které předcházely vydání zatykače. Přesné znění listu si však místopředseda nyní již nepamatuje.

"Na žádost Němce jsem ho psal, tuším, 4. ledna. Nearchivoval jsem ho, bohužel ho nemám. S ohledem na to, že jsem od té doby řešil plno jiných záležitostí, si na jeho detailní znění nevzpomínám a nemohu z něj přesně citovat. S odstupem času bych mohl, byť nechtěně, fabulovat," řekl Horký.

Znění dopisu včera neupřesnil ani Němec. "Přečetl jsem si ho jako došlý mail, nevytiskl ho a tím jsem záležitost považoval za uzavřenou," uvedl ministr spravedlnosti.

Zmíněný list tento týden zveřejnila MfD. Tuto záležitost Paroubek považuje za natolik závažnou, že požaduje její důsledné vyšetření. Němce vyzval, aby mu věc vysvětlil. Zároveň si vyhradil "právo na přijetí dalších následných opatření".

V souvislosti s tím chce Paroubek také vyvodit trestní odpovědnost. Rozhodl se, že se proti MfD bude bránit právní cestou, protože se mohla dopustit pomluvy. Premiér proto podle svých slov hodlá podat trestní oznámení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám