Hlavní obsah

Soudce musí znova rozhodnout v kauze justiční mafie

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Radim Vaculík

Pražský vrchní soud zrušil verdikt ve sporu Renaty Vesecké a dalších žalobců proti Marii Benešové. Případem se musí zabývat středočeský soudce Vojtěch Cepl mladší. Verdikt soudu z 23. února byl zveřejněn v pondělí na portálu justice.cz, a to i přesto, že podle mluvčí VS Jana Fořta nebyl rozsudek ještě rozeslán stranám sporu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká

Článek

Žádné odůvodnění svého rozhodnutí zatím vrchní soud nezveřejnil. „Rozhodnutí soudu 1. stupně zrušeno a věc vrácena soudu 1. stupně k novému projednání.“ 

Samotný spor se stál velmi sledovanou a zcela ojedinělou kauzou, protože v něm na straně žalobců vystupuje sedm vysokých špiček české justice v čele s nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou či místopředsedou Nejvyššího soudu Pavlem Kučerou.

Sedmeru žalobců se nelíbily předloňské prosincové výroky Benešové v médiích, v nichž přirovnala Veseckou a spol k justiční mafii v souvislosti s jejich postupem v kauze tehdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Proto požadovali v žalobě na ochranu osobnosti po Benešové omluvu.

Soudce Cepl ale loni v červnu tyto výroky označil za pravdivé a rozhodl, že s výjimkou náměstka pražských vrchních žalobců Libora Grygárka se Benešová nikomu za svá tvrzení omlouvat nemusí.

„Žalobci se dopustili nedovolené intervence, zneužití delegace (změna žalobce v kauze Čunek) a odborné šikany,“ uvedl při svém červnovém verdiktu soudce Cepl. Podle něj bylo při výsleších svědků jasně prokázáno, že justiční špičky nepřípustně zasahovaly nejen do vyšetřování korupční kauzy Čunek, ale dokonce ovlivnily i tři roky staré vydání katarského prince al Sáního do jeho země. „Tvrzení o manipulování s kauzami má naprosto skutkový základ,“ podotkl Cepl v odůvodnění rozsudku.

Nynější rozhodnutí vrchního soudu, ke kterému se odvolaly obě strany sporu, ale celý případ vrací na začátek.

Kučera: Mám velkou radost

„To vůbec nevím. Mám samozřejmě velkou radost a jsem spokojen,“ reagoval na informace Práva místopředseda nejvyššího soudu Kučera.

„Asi tam shledali zásadní pochybení v tom původním rozsudku,“ míní Kučera. Benešová se o rozhodnutí soudu dověděla rovněž teprve od Práva, a protože ho zatím nedostala a nečetla, nechtěla verdikt příliš komentovat.

„Byly tam už dříve signály, že se v tom původním rozsudku budou hledat formality. takže mě to nezklamalo a čekala jsem to,“ uvedla Benešová.

Reklama

Výběr článků

Načítám