Hlavní obsah

Soud zrušil tresty pro Rittiga a Nečasovou

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pražský vrchní soud ve čtvrtek zrušil původní odsuzující verdikt v kauze údajného vyzrazení utajované zprávy BIS nad někdejší šéfkou kabinetu premiéra Janou Nečasovou, Ivo Rittigem, právníkem Davidem Michalem a podnikatelem Tomášem Jindrou. První tři jmenovaní původně dostali podmínečné tresty, Jindra byl zproštěn. Případ musí znovu řešit pražský městský soud.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Manželé Nečasovi čekají na jednání soudu.

Článek

„K objasnění věci bude potřeba provést ještě další důkazy,” uvedl po jednání předseda senátu Viktor Mach.

Státní zástupce Rostislav Bajger navrhoval zpřísnit původní podmíněné tresty pro Rittiga i Nečasovou (dříve Nagyovou). Rittig v lednu dostal od pražského městského soudu devítiměsíční podmínku se zkušební dobou na osmnáct měsíců, Bajger pro něj nyní požadoval dvojnásobek, ale stále jen podmínku.

Nečasová si vysloužila trest osmnáct měsíců s podmíněným odkladem na tři roky. Pro ni žádal žalobce zpřísnění podmínky na tři roky s pětiletou zkušební dobou.

V případě dalších dvou obžalovaných, Rittigova právníka Davida Michala a obchodního partnera Tomáše Jindry, požadoval Bajger rovněž změnu původního lednového rozsudku.

Zatímco pro Michala, který dostal stejný trest jako Rittig, žádal jeho zpřísnění v totožné výši jako u lobbisty, u Jindry chtěl věc vrátit zpět městskému soudu. Ten totiž tohoto právníka a někdejšího poradce ministra zemědělství původně obžaloby zprostil.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Na snímku ze soudní síně jsou zleva advokát Ivo Rittiga David Michal, Jana Nečasová a bývalý poradce ministra zemědělství a Rittigův obchodní partner Tomáš Jindra, který také čelí obžalobě.

„Namítáme, že nalézací soud při ukládání trestu přistoupil bez splnění zákonných podmínek k mimořádnému snížení trestu,“ vysvětlil Bajger, proč chce zpřísnit původní verdikt pro obžalované.

Nečasová: Nic jsem nespáchala

Naopak obhájci i samotní obžalovaní ve čtvrtek navrhli odvolacímu senátu buďto případ vrátit městskému soudu kvůli celé řadě údajných vad a pochybení, nebo žádali o zproštění viny. Jediným, kdo se čtvrtečního jednání osobně neúčastní, je Rittig. Ten má podle jeho obhájce Vlastimila Rampuly zdravotní indispozici, ale souhlasil s řízením ve své nepřítomnosti.

„Cítím se nevinná, nespáchala jsem žádný trestný čin,“ konstatovala na závěr odvolacího řízení Nečasová.

A v podobném duchu hovořili i Michal s Jindrou. Všichni pak shodně s obhájci upozornili na to, že ve stěžejním důkazu obžaloby, kterým jsou odposlechy z pokoje pražského hotelu Ventana, nepadlo jediné slovo o žádné utajované zprávě BIS, tudíž ji ani nemohli jakkoli vyzradit.

V případu vyzrazení utajované zprávy kontrarozvědky šlo o to, že se Rittig podle lednového rozsudku dověděl na jaře 2012 od Nečasové a tehdejšího ministra zemědělství Petra Bendla (ODS), že premiér Petr Nečas dostal utajený materiál od šéfa BIS.

Dovodil prý, že se týká právě jeho a možných kontaktů na státem řízené společnosti, a proto poslal koncem března 2012 svého advokáta Michala na schůzku s Nečasovou, která prý právníkovi obsah zprávy sdělila. Michal údajně následně o všem osobně informoval Rittiga v pokoji hotelu Ventana, kde lobbista přijímal návštěvy. Ten pak podle rozsudku mohl učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány.

Ani čtyři roky po policejním zásahu na Úřadu vlády se tak žádná z větví případu nedočkala pravomocného verdiktu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám