Hlavní obsah

Soud zrušil tresty pro exprimátory Hudečka a Svobodu za opencard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražský vrchní soud zrušil rozsudek, který kvůli projektu opencard uložil podmíněné tresty mj. bývalým pražským primátorům Bohuslavu Svobodovi a Tomáši Hudečkovi. Případ se vrací k Městskému soudu v Praze. Vyplývá to z justiční databáze, na posun v případu ve čtvrtek upozornila Česká televize.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalí primátoři metropole Bohuslav Svoboda (vlevo) a Tomáš Hudeček u Městského soudu v Praze

Článek

Z databáze Infosoud je patrné, že vrchní soud vydal usnesení ve středečním neveřejném zasedání. „Rozhodnutí soudu I. stupně zrušeno a věc vrácena soudu I. stupně k novému projednání,” stojí v zápisu.

Oba bývalí primátoři byli spolu s několika někdejšími radními uznáni v září 2016 vinnými tím, že bez dostatečných podkladů rozhodli a měli tak zvýhodnit společnost Haguess.

Zrušený rozsudek pochází ze září roku 2016. Nejpřísněji postihl bývalou radní pro informatiku Evu Vorlíčkovou (dříve TOP 09) a někdejšího ředitele odboru informatiky Jana Tesku - uložil jim tříletou podmínku. O půl roku nižší podmíněný trest dostal Svoboda, s dvouletou podmínkou odešli Hudeček a další bývalý Svobodův náměstek Josef Nosek (dříve ODS), někdejší radní pro dopravu. Všichni se obratem odvolali.

Úředníci měli podle obžaloby v březnu 2012 nesprávně stanovit předpokládanou hodnotu veřejné zakázky. Materiál s jednomyslným doporučením přijetí nabídky firmy Haguess pak byl předložen radě hlavního města, která o dva měsíce později schválila uzavření smlouvy. Podle obžaloby tím vznikla Praze škoda nejméně 24,9 miliónu korun.

Všichni obžalovaní v průběhu hlavního líčení jakoukoli vinu odmítali. Naopak se prý snažili cenu snížit, vyjednat co nejlepší podmínky a Praze ušetřit zmařené investice. Navíc jim smlouvy posvětili jak interní, tak externí právníci, jejichž názorem se radní při rozhodování řídili.

Vedle podmínek ukládal rozsudek každému z pětice také povinnost nahradit Praze 40 000 korun s úroky. Se zbytkem nároku odkázal soud hlavní město na civilní řízení. Podle verdiktu totiž obžalovaní způsobili škodu minimálně 17,7 miliónu korun. Soudní senát tehdy zohlednil „specifické okolnosti případu”, tedy to, že problematickou situaci kolem opencard nezpůsobili obžalovaní, kteří ze svého postupu neměli žádný prospěch a kteří se snažili nalézt řešení nejlepší pro Prahu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám