Hlavní obsah

Soud zrušil miliónovou pokutu pro Liberec za zakázky na MS v lyžování

Brno

Krajský soud v Brně zrušil miliónovou pokutu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pro Liberec. Týká se zakázek na přípravu lyžařského areálu Vesec pro mistrovství světa 2009 v lyžování. Soud už zrušil většinu pokut, které ÚOHS městu uložil, včetně pětimiliónové, která se týkala hlavní části zakázek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Aktuální rozsudek soudu se týká 13 zakázek spojených s budováním lyžařského areálu Vesec. Město je zadávalo samostatně a uvádělo, že šlo o odlišné stavební zakázky. Podle ÚOHS ale město zakázky nezákonně rozdělilo a mělo je sloučit do jednoho tendru.

ÚOHS svůj názor opřel zejména o tvrzení, že všechny zakázky souvisely s jednou sportovní akcí. Soudu to nestačilo – rozhodnutí bylo údajně nepřezkoumatelné. Soud případ vrátil znovu antimonopolnímu úřadu k došetření.

Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci konalo od 18. února do 1. března 2009. Z veřejných zdrojů šlo na jeho uspořádání a vybudování sportovišť přes dvě miliardy korun – ze státního rozpočtu téměř 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 miliónů a Liberecký kraj přidal 165 miliónů. Organizační výbor hospodařil s rozpočtem přes 632 miliónů korun, šampionát ale zejména kvůli nízké návštěvnosti skončil s dluhy.

Reklama

Výběr článků

Načítám