Hlavní obsah

Soud zastavil řízení advokáta Altnera proti ČSSD

Novinky, jas
PRAHA

Pražský městský soud zastavil řízení, v němž se advokát Zdeněk Altner domáhal na ČSSD vyplacení pokuty ve výši 1,7 milionu Kč denně za právní služby při získáním Lidového domu. Proti rozsudku soudu ze 16. října 2008 není odvolání. Strana to oznámila v tiskovém prohlášení.

Článek

Altner se po straně domáhal zaplacení smluvní pokuty. Ta měla být "trestem za nesplnění vykonstruované a časově neomezené „oznamovací povinnosti“ o tom, kdo a jak České straně sociálně demokratické platí či zaplatil za užívání prostor ve vlastním objektu Lidového domu," uvádí se v prohlášení ČSSD.

Záminkou pro Altnerovu žalobu byl údajný dluh strany za poskytnuté právní služby, které Altner pro sociální demokracii vykonal v souvislosti se získáním Lidového domu, který je historickým sídlem ČSSD. Altner požadoval až dvacet miliard korun. Většinu z této sumy tvoří sankce z prodlení.

Protože strana odmítala sumu, kterou požaduje, zaplatit, podal návrh na exekuci. S tímto návrhem však neuspěl, Ústavní soud jeho žádost zamítl.

Altner v roce 2000 vyhrál pro ČSSD spor se státem o Lidový dům v pražské Hybernské ulici. Honorář se podle advokáta od té doby vyšplhal do výše 20 miliard především o smluvní pokuty vyplývající z mandátní smlouvy, kterou s ním za ČSSD podepsal v roce 1997 tehdejší předseda strany Miloš Zeman.

Altner podal na ČSSD množství žalob, některé z nich již soudy zamítly.

Reklama

Výběr článků

Načítám