Hlavní obsah

Soud zamítl žalobu v kauze tzv. justiční mafie

Právo, Novinky, Radim Vaculík, Petr Nový, Jaroslav Soukup
Praha
Aktualizováno

Středočeský krajský soud v pondělí už podruhé rozhodl v kauze tzv. justiční mafie. Žalobu zamítl. Zástupci justice v čele s nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou žalovali bývalou nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou za její výroky. Benešová se musí omluvit pouze náměstku vrchního státního zástupce Liboru Grygárkovi, ostatním žalobcům se omlouvat nemusí.

Benešová se musí omluvit pouze GrygárkoviVideo: Novinky

 
Článek

Podle Benešové zasahovali žalobci do vyšetřování kauzy Jiřího Čunka, který stál v té době v čele lidovců. Podle prvního verdiktu se Benešová šesti ze sedmičky žalobců omlouvat nemusela, odvolací senát ale toto rozhodnutí zrušil. Odvolací soud v pondělí původní verdikt potvrdil.

Ve společné žalobě ze začátku roku 2008 zažalovali stínovou ministryni za ČSSD Benešovou Renata Vesecká, bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec, místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera, náměstek Vesecké Karel Černovský a dále Libor Grygárek, Petr Coufal a Arif Salichov.

Benešová o těchto lidech na konci roku 2007 v rozhlasu řekla, že fungují jako zákulisní justiční mafie. Ta se podle jejích slov měla snažit ovládnout celou justici, aby sloužila zájmu vládnoucí garnitury a snažila se ovlivňovat kauzy v zákulisí, což se mělo dařit.

Soudce Cepl při prvním projednávání sporu rozhodl, že se Benešová musí omluvit pouze Grygárkovi. Ostatním se omluvit nemusela, protože podle názoru soudce Cepla byly její výroky pravdivé. Obě strany se proti rozsudku odvolaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám