Hlavní obsah

Soud zakázal Severočechům kandidovat v krajských volbách. Ti je chtějí opakovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hnutí Severočeši.cz nebude v nadcházejících krajských volbách kandidovat. Ve čtvrtek to definitivně potvrdil Krajský soud v Ústí nad Labem, když zamítl žalobu hnutí proti Krajskému úřadu Ústeckého kraje. Oznámila to mluvčí soudu Marcela Trejbalová. Hnutí bude žádat opakování voleb v kraji, rozhodnutí soudu označilo za ukvapené.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Článek

Třetím nejsilnějším uskupením v krajském zastupitelstvu zmítají spory už přes dva roky, kdy se hnutí rozdělilo na dva tábory. Na členy kolem podnikatele Jiřího Zelenky a na křídlo z Mostu, ve kterém jsou například František Ryba nebo někdejší náměstkyně mosteckého primátora Hana Jeníčková.

Křídlo Severočechů, které má blízko k Zelenkovi, chtělo žalobou zvrátit odvolání všech svých kandidátů. Ty nechala minulý týden coby zmocněnkyně odvolat první místopředsedkyně hnutí Jeníčková. [celá zpráva]

„Žaloba byla krajským správním soudem shledána nedůvodnou. Zásah v podobě vyškrtnutí z kandidátní listiny byl učiněn v souladu se zákonem,” řekla mluvčí soudu Trejbalová.

Hnutí chce opakování voleb

"Budeme chtít opakovat volby, protože si myslím, že to (Hana) Jeníčková udělala (odvolání kandidátů) ze msty. Domnívám se i, že se krajský soud v rozhodnutí ukvapil," uvedl k rozhodnutí soudu poslanec Bronislav Schwarz.

Soud má teď měsíc na písemné odůvodnění rozhodnutí, zatím je zveřejněna jeho zkrácená verze.

Severočeši mohou podle Trejbalové podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Mandát v senátních volbách naopak může obhajovat Alena Dernerová, která zůstává platnou kandidátkou na Mostecku. Mostecký magistrát odmítl požadavek na její odvolání, který na konci minulého týdne podala místopředsedkyně hnutí Severočeši.cz Hana Jeníčková. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám