Hlavní obsah

Soud začal řešit kauzu ProMoPro. Stát žádá téměř miliardu

Právo, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Čtením obžaloby a výslechem obviněných začalo v pondělí hlavní líčení v kauze ProMoPro. Stát po obžalovaných žádá 938 miliónů korun jako náhradu škody. Dvanácti obžalovaným hrozí až deset let vězení. Vzhledem k rozsáhlosti spisu došlo na hlavní líčení téměř rok poté, co státní zástupce podal žalobu.

BEZ KOMENTÁŘE: Dvanáct obžalovaných stanulo před soudem kvůli kauze PromoproVideo: Novinky

 
Článek

Státní zástupce Tomáš Černý zahájil hlavní líčení čtením obsáhlé obžaloby, které mu zabralo téměř hodinu a půl. Černý ji rozdělil na tři části. V první viní státní úředníky Janu Hendrichovou, Radomíra Karlíka a Davida Mlíčka z toho, že bezdůvodně vyloučili z výběrového řízení všechny uchazeče kromě ProMoPra.

ProMoPro bylo sice exkluzivním dodavatelem a provozovatelem audiovizuální techniky v Kongresovém centru Praha, ne však na dalších šesti místech po celé republice, které se během českého předsednictví využívaly k jednání.

„Jednalo se o účelové a bezdůvodné upřednostnění firmy ProMoPro,” uvedl Černý. ProMoPro navíc podle obžaloby využilo toho, že v rámcové smlouvě nebyly specifikovány cenové podmínky poskytovaných služeb.

Žalobce je viní z pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě, zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Škoda skoro miliarda

Firma ProMoPro zajišťovala audiovizuální techniku pro konference během českého předsednictví EU. Zakázku ovšem dostala bez výběrového řízení a Úřad vlády jí za služby zaplatil více než 500 miliónů korun.

„Úřadem vlády ČR byly propláceny činnosti, které vůbec nebyly provedeny nebo nesouvisely s akcemi konanými v rámci předsednictví ČR v Radě EU v roce 2009, čímž měla být na majetku České republiky způsobena škoda ve výši 388 mil. Kč,“ zdůvodnil státní zástupce Tomáš Černý obžalobu.

Úřad vlády dostal letos na jaře od Finančního úřadu pokutu ve výši 550 miliónů korun za předraženou zakázku. "Jde o první účet, který finanční úřad vystavil Topolánkově vládě za kauzu ProMoPro," řekl tehdy Právu šéf Úřadu vlády Pavel Dvořák.

Kvůli tomu Simona Horáčková, zmocněnkyně poškozeného (tedy České republiky) připojila k původnímu návrhu na odškodnění ve výši 388 miliónů i tuto pokutu. Dohromady tak stát žádá po obžalovaných zaplatit rovným dílem 938 miliónů korun.

Obžalovaná Hendrichová je bývalá náměstkyně tehdejšího ministra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry. Ten sice za organizaci předsednictví zodpovídal, mezi obžalovanými ale nefiguruje.

Vybavení golfového klubu za milióny

V druhé části obžaloby obvinil Černý z praní špinavých peněz a podvodu další tři muže. Patří mezi ně Jaroslav Veselý, majitel firmy ProMoPro, nebo Vlastimil Maxa z firmy NWDC, kterou si ProMoPro najalo na zajištění technologických systémů.

Na lavici obžalovaných usedl i Libor Veverka, bývalý Vondrův podřízený, a Václav Čada z firmy Damovo, které patřila audiovizuální technika.

Veselý, Maxa a Veverka se podle obžaloby dopustili podvodu tím, že účtovali činnosti, ke kterým buď vůbec nedošlo, nebo s předsednictvím nesouvisely. Šlo například o faktury na interiérové vybavení kunratického golfového klubu nebo pronájem kunratické tvrze. V obou těchto případech šlo o faktury zhruba za 3 milióny korun.

Tito tři jsou také obžalováni ještě s dalšími šesti subdodavateli ProMoPra z praní špinavých peněz, když zinkasované peníze převáděli na další účty a následně vybírali v hotovosti.

Soudkyně Brázdilová pak před přestávkou nastínila plán líčení, které má termíny dané až do konce května příštího roku. Na odpoledne je naplánován výslech jedenácti obžalovaných, pro které soud vyhradil následující dva týdny. Jediný obžalovaný, který nebyl u soudu přítomen, je Libor Veverka, který využil svého práva nevypovídat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám