Hlavní obsah

Soud vydražil olympijskou pochodeň z Berlína 1936 zabavenou neplatičovi

– Karlovy Vary • Aktualizováno
Právo, Rudolf Voleman

Na půl miliónu korun se vyšplhala cena pochodně z olympiády v Berlíně v roce 1936 při páteční dražbě u Okresního soudu v Karlových Varech. Hodnota předmětu přitom byla soudním znalcem stanovena pouze na 15 tisíc korun a vyvolávací cena byla ještě o deset tisíc korun nižší. Do dražby se přihlásilo celkem jedenáct zájemců.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Pochodeň z Hitlerovy olympiády vydražil zájemce za půl miliónu korun

Článek

„Olympijská pochodeň má obrovskou historickou hodnotu. Vydražil jsem ji pro soukromé účely,“ uvedl vítěz dražby, který nechtěl zveřejnit své jméno. „Nejsem z regionu, ale nebudu říkat, odkud jsem přijel,“ prozradil pouze a dodal: „Lze říci, že jsem sběratel. Takový předmět, jako je tato pochodeň, ale ve sbírce ještě nemám.“

Pochodeň si hned z dražební síně karlovarského soudu ale neodnesl, protože na místě mohl zaplatit v hotovosti jen část její ceny.

„Podle zákona je možné v hotovosti provést pouze platby do výše patnácti tisíc euro,“ vysvětloval soudní vykonavatel Martin Hájek, který dražbu řídil. „Podle aktuálního kurzu 24,61 korun za euro musí zaplatit dražitel na místě 369 tisíc korun a zbytek uhradit složenkou, kterou mu vystavíme,“ dodal.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Vydražená pochodeň z Hitlerovy olympiády

Dražba začala v devět hodin ráno, kdy si mohli zájemci pochodeň prohlédnout. Stála na pultíku pro obžalované, přičemž ji střežil jeden z vězeňských dozorců.

Napětí se dalo krájet

Začínalo se na pěti tisících korunách vyvolávací ceny a přihazovalo se po tisícikoruně, ale trvalo jen chvíli, než se cena dostala nad dvacet tisíc korun. Pak se nejnižší možné podání zvýšilo na pět tisíc korun.

U částky 85 tisíc korun se poprvé dostal ke slovu konečný vítěz dražby s dražebním číslem šestnáct. Jenže cena stoupala dál a dál, tentokrát už po deseti tisících korunách, přičemž soupeřili ještě dražitelé s čísly jedenáct a dvanáct.

Právě dvanáctka skončila u čtvrt miliónu korun, takže ve hře už byli jen dva zájemci. Přihazovalo se už po dvaceti tisících a jedenáctka se šestnáctkou se střídaly. V sále panovalo napětí, které by se dalo krájet. Dražba vyvrcholila zhruba po dvaceti minutách, když se částka dostala na půl miliónu korun.

„Půl miliónu poprvé, podruhé a potřetí,“ klepl kladívkem do stolu soudní vykonavatel, když dražitel číslo jedenáct už nepřihodil. Vítěz dražby byl ještě několik minut po dražbě očividně rozrušený. Brada se mu chvěla a v očích měl slzy. „Pochodeň byla vydražena za velice slušnou cenu,“ uvedl Hájek.

„Těžko se nám sháněl soudní znalec, který by uměl pochodeň odhadnout. Chtěli jsme vyjádření německé strany, ale ta se k takovým věcem nerada vyjadřuje, protože pochodeň je z doby hitlerovského Německa,“ vysvětloval Hájek rozdíl mezi vyvolávací a vydraženou cenou pochodně.

Dlužník pochodeň zdědil po pratetě

Dlužník pochodeň podle ČTK zdědil po pratetě, která měla za manžela doktora Martana, jenž byl lékař tehdejší československé výpravy a z olympiády ji přivezl. Olympijskou pochodeň nalezl soudní vykonavatel při exekuci. Z alpaky ji vyrobily Kruppovy závody v Essenu. Bylo jich údajně vyrobeno zhruba tisíc.

Olympijské pochodně tradičně nesou běžci a přinášejí s nimi oheň z řecké Olympie do pořádajícího města olympiády. Poslední běžec pak s ní obvykle zapaluje olympijský oheň, který hoří v místě konání po dobu konání her. Na internetu lze najít řadu dražeb pochodní, přičemž obvykle je jejich cena podstatně vyšší, v řádu několika tisíc dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Řek Konstantin Kondyllis běží první tři kilometry štafety s olympijským ohněm pro hry konané v roce 1936 v Berlíně.

V pátek dražená pochodeň připomíná olympiádu, která se odehrála v Berlíně krátce před vypuknutím druhé světové války a byla už zcela v režii propagandy nacistického Německa.

Reklama

Výběr článků

Načítám