Hlavní obsah

Soud vydal benediktinům dva pozemky na Broumovsku

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové
Aktualizováno

Krajský soud v Hradci Králové vydal Benediktinskému opatství svatého Václava v Broumově dvě pozemkové parcely v katastru obce Heřmánkovice na Broumovsku. Řád tak uspěl v soudním jednání poté, co mu tento majetek Státní pozemkový úřad odmítl vydat s tím, že se na něj nevztahují církevní restituce, neboť se nestal předmětem majetkové křivdy. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Benediktini se v dalších sporech domáhají vydání asi čtyř tisíc hektarů lesů, zemědělské půdy a také budov (ilustrační foto)

Článek

Podle úřadu pozbyli broumovští benediktini své majetky na základě výměru ministerstva zemědělství o konfiskaci majetku z prosince 1946. Naproti tomu zástupci žalujícího řádu namítali, že jde pouze o koncept dokumentu a úřad neměl důvod k nevydání pozemků.

„Soud sice vycházel také ze závěru a spisů správního orgánu, ale má možnost věc znovu projednat. A podle názoru soudu vedou skutkové a právní závěry k tomu, že pro dotčené pozemky jsou splněny podmínky pro vydání v rámci církevních restitucí,“ uvedl soudce Jan Fifka a přidal vysvětlení.

„Původní rozhodnutí správního úřadu stojí na jednom základním bodě, a to na tvrzení, že předmětné pozemky se nestaly předmětem křivdy v období po roce 1948, ale byly zkonfiskovány už dříve,“ řekl soudce. I přes podrobnou argumentaci správního úřadu se však nepodařilo prokázat, že v prosinci 1946 bylo rozhodnutí, kterým byl majetek zkonfiskován podle takzvaných Benešových dekretů, vydáno.

Nedohledal se originál

„Nepodařilo se prokázat, že někdy došlo k podpisu, nedohledal se ani originál či hodnověrný stejnopis. To, co bylo soudu předloženo, bych hodnotil spíše jako koncept,“ uvedl Fifka s tím, že dokument postrádal mimo jiné číslo jednací i datum.

„Co mne přesvědčilo nejvíce, byl přípis z 19. prosince 1947, v němž ministerstvo zemědělství poté, co se na něj obrátili zemědělci z Policka, odpovědělo, že konfiskační výměr nebyl dosud vydán,“ uzavřel soudce s tím, že k podpisu převodu pozemků z řádu na stát tak došlo až v roce 1962, tedy v rozhodném období v rámci církevních restitucí.

Důležité pro další spory

Výměra obou pozemků není sice zásadní, jak je však přesvědčena právní zástupkyně řádu Alena Štumpfová, verdikt je důležitý pro další soudní jednání, v nichž se benediktini domáhají vydání asi čtyř tisíc hektarů lesů, zemědělské půdy a také budov.

„Soud rozhodoval o malé části nároku, ale o podstatné věci, takže podle toho se to potom řídí všechno,“ řekla Štumpfová. Benediktini podali celkem čtyři žaloby.

Podle právní zástupkyně pozemkového úřadu Šárky Lindovské bylo rozhodnutí úřadu správné a žaloba byla nedůvodná.

„Byla prokázána existence výměru o konfiskaci. Absence některých náležitostí nemůže působit nicotnost výměru. Jsou to formální vady,“ uvedla právní zástupkyně úřadu ve své závěrečné řeči. Rozhodnutí soudu nekomentovala, je však pravděpodobné, že se proti němu odvolá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám