Hlavní obsah

Soud v JAR o týden odložil rozhodnutí o Krejčířovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JOHANNESBURG

Soud v jihoafrickém Johannesburgu začal ve čtvrtek rozhodovat o tom, zda prodlouží vazbu podnikateli Radovanu Krejčířovi, nebo ho pustí na kauci. Rozhodnutí ale dnes nepadlo, soud ho odložil na 24. května.

Článek

Podle zpravodaje TV Nova v Johanesburgu vystoupili při přelíčení Krejčířovi právníci s námitkami proti samotnému zatčení podnikatele na konci dubna. Podle nich by měl být propuštěn. Připomněli jiný tamní případ, kdy někdo přicestoval s falešným pasem a byl propuštěn. Krejčíř byl zatčen na základě mezinárodního zatykače.

Krejčíře hájí šest právníků, čtyři místní a dva Češi, včetně Tomáš Sokola.

Delegace z ČR

O prodloužení vazby usilují především české úřady, které žádají Krejčířovo vydání. Bojí se, že pokud soud Krejčíře pustí, opět uprchne.

Soud rozhodoval už na začátku května, jednání ale odložil do doby, než k soudu přijede delegace z Česka, která předloží důkazy proto, aby podnikatel zůstal ve vazbě.

Delegace přijela do JAR v úterý a ve středu jednala s tamními úřady. Jsou v ní zástupci ministerstva spravedlnosti, státní zástupce a detektivové.

Podle mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzany Kuncové o setkání požádali Jihoafričané. "Účelem schůzky bylo vyjasnění některých otázek vyplývajících z rozdílností právních řádů České republiky a Jihoafrické republiky," uvedla Kuncová.

Krejčíř do JAR přicestoval na konci dubna ze Seychelských ostrovů, kde pobýval zhruba dva roky. Zřejmě se chtěl v zemi usadit. Objevily se ale i spekulace, že se do země přijel léčit. Hned po příjezdu ho zatkla tamní policie na základě mezinárodního zatykače. Od té doby je za mřížemi. Podle ČT požádal o politický azyl.

Krejčíř má od roku 1996 seychelské občanství. Seychelská velvyslankyně v JAR ale TV Nova už dříve řekla, že její země Krejčířovi pomáhat nebude.

V Česku je Krejčíř stíhán pro podvody a přípravu vraždy. Na Seychely uprchl v červnu 2005 během policejní prohlídky svého domu. O pár týdnů později se v Dubaji setkal se svou ženou a synem a společně odcestovali na ostrovy.

Jaké trestné činy měl Krejčíř spáchat

:: příprava vraždy

:: příprava vraždy :: podvod

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik :: nedovolené ozbrojování

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik :: nedovolené ozbrojování :: úvěrový podvod

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik :: nedovolené ozbrojování :: úvěrový podvod :: omezování osobní svobody

:: vydírání

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám