Hlavní obsah

Soud smetl další Rathovu stížnost: Jeho právníci ve Sněmovně vystoupit nemohli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ústavní soud zamítl i třetí z pěti stížností poslance Davida Ratha, který čelí obvinění z korupce. Rath si v ní stěžoval na pochybení Sněmovny při rozhodování o jeho vydání k trestnímu stíhání. Informovala o tom mluvčí soudu Jana Pelcová.

Foto: Petr Horník, Právo

Právníci Davida Ratha Adam Černý (vlevo) a Roman Jelínek museli při Rathově projevu ve Sněmovně zůstat na galerii.

Článek

Rath v odmítnuté stížnosti napadal postup Poslanecké sněmovny na červnové schůzi, kdy poslanci poprvé rozhodli o přípustnosti jeho stíhání. Rathovi vadilo to, že během schůze nemohli vystoupit jeho právníci. Soud ale potvrdil, že při jednání Sněmovny musel Rath vystupovat sám za sebe, právníci jej v tom zastoupit nemohli.

Soud dosud nerozhodl o dalších dvou Rathových stížnostech, které podal před týdnem. Jedna směřuje proti zajištění nemovitostí a peněžních prostředků jako náhradní hodnoty výnosu z trestné činnosti. Druhá zpochybňuje usnesení Krajského soudu v Praze, který rozhodl, že trvají vazební důvody. [celá zpráva]

Foto: Petr Horník, Právo

Eskorta odvádí Davida Ratha od soudu.

Rath byl zadržen v polovině května s krabicí, v níž policie našla sedm miliónů korun. Následně byl obviněn z přijetí úplatku v souvislosti s údajně zmanipulovanou zakázkou týkající se opravy buštěhradského zámku. Později policie stíhání rozšířila na další údajné úplatky. Bývalý středočeský hejtman si je měl vzít za to, že zasahoval do soutěže na nákup vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám