Hlavní obsah

Soud projednává odvolání exministra Mlynáře v kauze Testcom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vrchní soud v Praze zahájil ve středu odvolací jednání v kauze bývalého ministra informatiky Vladimíra Mlynáře spojené se společností Testcom servis. Podle lednového nepravomocného rozsudku městského soudu by měl Mlynář jít na 5,5 roku do vězení, jeho dva spoluobžalovaní na šest let. Jednání je naplánováno na několik dní.

Článek

Jak Mlynář, tak další dva nepravomocně odsouzení, tedy bývalý šéf firmy a exředitel České televize Dušan Chmelíček a náměstek společnosti Vít Novotný, vinu od počátku odmítají, proti odsuzujícímu rozsudku se okamžitě odvolali. Žalobci zase žádají přísnější trest pro Chmelíčka, odvolání ohledně Novotného vzali zpět. V případě Mlynáře žalobci odvolání nepodali.

Firma Testcom servis měla provozovat internetový portál veřejné správy. Obžalovaní podle soudu uzavřeli pro stát jednoznačně nevýhodnou smlouvu a na její činnost použili 7,5 miliónu korun z rezervního fondu příspěvkové organizace Testcom. Zisk měl ale podle smlouvy zůstávat Testcom servisu a o jeho rozdělení měli podle žalobce rozhodovat Chmelíček s Novotným. Stát měl ještě za některé služby platit.

Podle Mlynáře byla soudkyně, která jej odsoudila na 5,5 roku vězení, vůči němu zaujatá. Nad neobvykle vysokým trestem se pozastavili i někteří politikové. Podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky je zvláštní, že rozsudek byl tvrdší, než navrhoval státní zástupce.

Také ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) pověděl, že výroku soudu nerozumí. Státu nevznikla škoda, nikdo se neobohatil. "Ano, došlo k pochybení v administrativních krocích, pan Mlynář ale pro mne žádným zločincem není, já tomu rozsudku absolutně nerozumím", řekl Kalousek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám