Hlavní obsah

Soud poslal Dalíkovi výzvu k nástupu trestu

• Aktualizováno

Městský soud v Praze v pondělí odeslal lobbistovi Marku Dalíkovi výzvu k nástupu trestu. Dalík si má za podvod v kauze nákupu obrněných transportérů Pandur pro českou armádu odsedět pětiletý trest a má zaplatit čtyři milióny korun. V pondělí to uvedla Česká televize.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Odsouzený lobbista Marek Dalík na archivním snímku

Článek

Dalík byl loni odsouzen na čtyři roky. Nejvyšší soud však rozsudek zrušil a v červenci jej vrchní soud znovu uznal vinným z podvodu. Státní zástupce pro něj navrhoval sedmiletý trest.

Dalík po svém prvním odsouzení strávil ve vězení čas od 1. září 2016 do 12. dubna 2017, tedy něco přes sedm měsíců.

Policisté vyšetřovali Dalíka, bývalého poradce někdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS), na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr. Svědek v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 miliónů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů.

Soud Dalíka nakonec poslal do vězení za to, že podváděl, když předstíral, že může zakázku ovlivnit, a pokusil se tím od zbrojařů vylákat peníze. Lobbista vinu popíral.

Reklama

Související články

Dalík dostal pět let, opět za podvod

Lobbista Marek Dalík byl v úterý pražským vrchním soudem znovu uznán vinným z podvodu. Ve vězení by měl strávit pět let. Zároveň má zaplatit čtyři milióny...

Výběr článků

Načítám