Hlavní obsah

Soud osvobodil exposlance KSČM Vondrušku, bití vězně mu neprokázal

– Liberec • Aktualizováno
Právo, Jaroslav Švehla

Okresní soud v Liberci dnes zprostil komunistického exposlance Josefa Vondrušku obžaloby za údajné bití politického vězně Jiřího Wolfa. Podle obžaloby měl Vondruška jako vychovatel ve věznici v Minkovicích u Liberce na přelomu 80. let bít vězně.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Josef Vondruška (vpravo) u soudu v Liberci

Článek

Za zneužití pravomoci veřejného činitele mu hrozil trest odnětí svobody od tří do deseti let. Vondruška podezření u soudu opakovaně odmítal.

V závěrečné své závěrečné řeči upozornil na řadu rozporů ve svědeckých výpovědích. Podle jeho slov neměl na cely, kde mělo k bití vězně probíhat, prý ani přístup. Žalobu označil za účelovou a ryze politickou.

„Kdyby to dopadlo jinak, náš stát by už nebyl právním státem,“ řekl po vynesení rozsudku spokojený Vondruška. Na adresu Jiřího Wolfa vzkázal, že si o něm myslí stále to samé jako před třiceti lety. „Je to fabulátor,“ dodal exposlanec.

Navrhl jsem trest nikoliv přímý, ale spíš symbolický.
žalobce Miroslav Mareš

Státní zástupce Miroslav Mareš ve čtvrtek pro Vondrušku navrhl podmínku v maximální možné době trvání. „Navrhl jsem trest nikoliv přímý, ale spíš symbolický,“ řekl Mareš a vysvětil, že chtěl postihnout morální odsouzení konkrétních činů jednotlivce, nikoliv celého bývalého režimu. Na konci soudního líčení se proti rozsudku odvolal.

„Nečekal jsem, že soudce postaví rozsudek na lékařské dokumentaci věznice. Tehdejší posudky byly účelové,“ prohlásil Wolfův právní zástupce Stanislav Němec. Narážel na to, že soudce vycházel ne tolik ze současných posudků, ale z tehdejší lékařských zpráv při vstupní prohlídce do výkonu trestu v Minkovicích, které vězně vykreslily jako notorického stěžovatele s psychickými problémy.

Těsně po vynesení rozsudku a během čtení odůvodnění se asi desítka Wolfových příznivců sebrala a při odchodu na adresu soudu křičela několik nadávek. „Jste bolševická ostuda, jděte se vycpat,“ zaznělo v soudní síni těsně před tím, než soudce nechal hlouček lidí vykázat.

Reklama

Výběr článků

Načítám