Hlavní obsah

Soud odmítl Altnerův návrh na konkurz ČSSD

Novinky, znk
PRAHA

Městský soud v Praze zamítl návrh právníka Zdeňka Altnera na prohlášení konkurzu na majetek ČSSD. Uvedl to v úterý předseda ČSSD Jiří Paroubek. Právník chce po straně zhruba 20 miliard, které mu prý zaručuje smlouva z dob, kdy ji zastupoval ve sporu o Lidový dům.

Článek

"Městský soud v Praze ve svém usnesení konstatoval, že u ČSSD v současné době neexistují znaky úpadku, a že navrhovatel neprokázal oprávněnost svých pohledávek," řekl Paroubek. Soud o sporu rozhodl 28. června. Altner podal návrh na konkurz letos v únoru.

Podle Paroubka soud rozhodl, že mezi navrhovatelem a žalovaným není sporná pouze platnost ustanovení smlouvy z roku 1997, ale také to, zda věřitel poskytl dlužníkovi právní služby, které si vyúčtoval. Soud také uložil Altnerovi uhradit ČSSD náklady soudního řízení. Ty hlavní manažer ČSSD Jiří Havlíček odhadl na několik set tisíc korun.

"Jedná se o další potvrzení oprávněnosti pozice ČSSD," dodal Paroubek s odkazem na další rozhodnutí soudu, který v květnu odmítl Altnerovo odvolání ve sporu o více než 72 miliónů korun. Altner spor prohrál, protože nezaplatil soudní poplatek ve výši 1 miliónu korun. celá zpráva]

Paroubek uvedl, že jeho strana přijala soudní rozhodnutí "s velkým zadostiučiněním."

Altner je nyní v zahraničí, návrat má naplánován na polovinu příštího týdne. Jeho asistentka Zdeňka Vacková ČTK řekla, že se advokát určitě odvolá. "Zatím ale rozhodnutí nepřišlo písemně," uvedla.

Proti Altnerovi rozhodl v květnu i odvolací kárný senát České advokátní komory (ČAK), podle kterého právník porušil povinnost mlčenlivosti vůči bývalému klientovi, tedy ČSSD. Udělil mu za to stotisícovou pokutu. [celá zpráva]

ČSSD stále chce mimosoudní vyrovnání

Šéf soc. dem. upozornil, že strana má pořád zájem o mimosoudní vyrovnání, Altner ale podle něj o seriózní jednání nestojí. "Vyzývám ho znovu, aby jednal a uzavřel celou věc," zdůraznil Paroubek s tím, že ČSSD chce spor co nejdříve ukončit.

Soc. dem. má podle něj zájem o mimosoudní vyrovnání proto, že není bežným obchodním, ale politickým subjektem. "Máme proto zájem celou věc uzavřít," dodal.

Upřesnil ale, že výše sumy za vyrovnání je po rozhodnutí soudu již "úplně jinde". Sociální demokraté na jaře tvrdili, že už Altnerovi 50,4 miliónu vyplatili či složili u notáře, kde si je mohl kdykoli vyzvednout. To je advokátův honorář, který uznali. Dalších sporných 93 miliónů složili u notáře jako základ pro mimosoudní dohodu. Kolik Altnerovi nabízejí nyní nechce Paroubek zveřejnit.

Pokud Altner na návrh ČSSD nepřistoupí, Paroubek si je jist, že pozice strany je tak pevná, že spor vyhraje.

Altner vyhrál pro ČSSD spor o Lidový dům v pražské Hybernské ulici se státem před sedmi lety. Honorář se podle advokáta do astronomické výše vyšplhal především o smluvní pokuty vyplývající z mandátní smlouvy, kterou s ním za ČSSD podepsal v roce 1997 tehdejší předseda strany Miloš Zeman.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám