Hlavní obsah

Soud odložil další rozhodnutí ve sporu o chrám sv. Víta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obvodní soud pro Prahu 1 nerozhodl ve sporu o vlastnictví chrámu sv. Víta. Posoudí, zda připustí jako vedlejšího účastníka ve sporu kardinála Miloslava Vlka, který o to požádal.

Článek

Právní zástupce Metropolitní kapituly předložil soudu další materiály. Podle něj dokazují, že chrám a přilehlé objekty patřily církvi.

Církev získala katedrálu v červnu 2006, kdy rozsudek obvodního soudu potvrdil odvolací pražský městský soud. Kapitula ji spravovala od loňského září.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových se však kvůli rozsudku dovolal a Nejvyšší soud v lednu předchozí rozsudek zrušil. Obvodní soud tak musí rozhodnout znovu.

Spor o vlastnictví sv. Víta se táhne již téměř 14 let.

Vlk dlouhodobě tvrdí, že spor ještě není u konce. Podle něj totiž přinejmenším vnitřní vybavení kostela patří církvi. [celá zpráva]

Chrám předala církev státu v půlce dubna. [celá zpráva]

Správa Pražského hradu a Metropolitní kapituly se už na konci března dohodly na společném provozním režimu v kostele. Ten začal v podstatě platit už před Velikonocemi, kdy bylo odstraněno vstupné zavedené kapitulou. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Církev předala katedrálu sv. Víta státu

Katolická církev předala v pondělí Svatovítský chrám zpět státu. Potvrdil to mluvčí Kanceláře prezidenta republiky Petr Hájek. Církev spravovala kostel...

Výběr článků

Načítám