Hlavní obsah

Soud nemíní při projednávání Janouškova případného návratu do vězení spěchat

Eventuální návrat lobbisty Romana Janouška do vězení nebude Krajský soud v Brně řešit urgentně. Případné vydání příkazu k dodání podnikatele do výkonu trestu hodlá konzultovat s Městským soudem v Praze. Ve středu to uvedla mluvčí krajského soudu Eva Sigmundová. Janoušek byl odsouzen na 4,5 roku za to, že autem srazil ženu. Výkon trestu měl přerušen ze zdravotních důvodů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Janoušek

Článek

Janoušek podal v minulém týdnu ke Krajskému soudu v Brně opakovanou žádost o přerušení výkonu trestu, k Městskému soudu v Praze žádost o upuštění od zbytku trestu. Obě bude řešit pražský soud. Brněnský soud dřívější Janouškovu žádost o přerušení výkonu trestu pravomocně zamítl, soudy se následně dohodly, že ve věci příkazu k dodání Janouška do výkonu trestu je příslušný ten brněnský.

„Budeme postupovat podle zákona, žádné lhůty pro vydání příkazu nemáme. Úkony ve věci nebudou činěny bezodkladně, další kroky ve věci budeme činit ve spolupráci s Městským soudem v Praze,” uvedla mluvčí Sigmundová.

Je proto pravděpodobné, že brněnský krajský soud počká, jak rozhodne pražský městský soud o Janouškově žádosti o upuštění od výkonu zbytku trestu. Janouškovi za nenastoupení do věznice hrozí stíhání za maření výkonu trestu.

Obtíže po operaci hlavy

Janoušek, který v roce 2012 podle soudu úmyslně srazil autem ženu v pražských Nuslích, měl do vězení po přerušeném trestu nastoupit do nedělní půlnoci. Podle svého advokáta Lukáše Trojana tak neučinil ze zdravotních důvodů, nachází se prý v akutní lékařské péči. Lobbista v minulosti prodělal operaci hlavy a trest měl přerušený rovněž kvůli svému zdraví.

V souvislosti se sražením ženy lobbista původně čelil obžalobě za pokus o vraždu, nakonec dostal 4,5 roku odnětí svobody za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. Do vězení nastoupil v listopadu 2014 a zůstal v něm do března 2016, poté měl trest opakovaně přerušen. Krajský soud v Brně tento měsíc zamítl Janouškovu další žádost o přerušení trestu. Soud také uvedl, že zdravotní prognóza nepředpokládá zlepšení a Janoušek by měl situaci řešit žádostí o upuštění od zbytku trestu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám