Hlavní obsah

Součková podala dvě žaloby v kauze Diag Human

Novinky, Václav Pergl, Právo
PRAHA

V kauze Diag Human podala ministryně zdravotnictví Marie Součková dvě soudní žaloby. Oznámila to ve čtvrtek. První je na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který podle ní za 10 let, co kauza trvá, mohl sám aktivně vystupovat a říci, zda dopis jejího předchůdce Martina Bojara skutečně společnost poškodil. Druhá žaloba byla podána na Diag Human.

Foto: Vratislav Konečný

moravské lidovky sypali z nabíraných rukávů

Článek

Firmě Diag Human musel stát vyplatit 326 miliónů korun za to, že se právě před deseti lety o ní vyjádřil nepříznivě tehdejší ministr zdravotnictví Bojar. Součková je přesvědčena, že nastaly nové skutečnosti a jsou na to i svědci a že peníze by firma měla vrátit.

Firma před deseti lety měla zájem o obchodování s krevní plazmou, ale z obchodu sešlo. Za ušlý zisk a úroky nyní podle některých zdrojů chce čtyři až šest miliard na českém státu.

Stále musí mlčet

Součková je přesvědčena, že nastaly nové skutečnosti, a jsou na to i svědci, a že vyplacené odškodné za ušlý zisk 326 miliónů korun firma musí vrátit. Na dotaz jaké to jsou nové skutečnosti a o jaké svědky jde, však odmítla odpovědět s tím, že je i nadále vázána mlčenlivostí.

Okresní soud v Táboře v létě totiž zatím nezrušil mlčenlivost, k níž se smluvně obě strany - Ministerstvo zdravotnictví a Diag Human, dříve zavázely. "Podaly jsme vůči tomu odvolání, ale do doby než bude rozhodnuto jsem mlčenlivostí vázána," řekla Právu Součková.

Právě podané žaloby mohou být ale jejím hlavním úsilím, jak mlčenlivost prorazit a všechna fakta v kauze zveřejnit.

Reklama

Související články

Součková: ve sporu s Diag Human nové důkazy

Ministerstvo zdravotnictví má prý ve sporu s firmou Diag Human k dispozici nové závažné skutečnosti a důkazy. "Tyto skutečnosti a důkazy mohou výsledek řízení...

Výběr článků

Načítám