Hlavní obsah

Souboj Tlustého a Bendla dělí ODS

Právo, Naďa Adamičková Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Plánovaný volební souboj Vlastimila Tlustého s Petrem Bendlem o funkci šéfa vlivné středočeské organizace ODS tuto stranu štěpí. Zatím se nerýsuje dohoda, která by otupila spor, na jehož konci má být politický důchod pro rebela Tlustého.

Článek

Shodují se v tom politici ODS oslovení Právem. Někteří připouštějí, že případná porážka Tlustého, který je poslancem, může mít vliv i na samotnou koalici. Proto všichni říkají, že by se měli "dva kohouti" nějak dohodnout. Jenže jejich dohodě příliš nevěří.

 "Bylo by lepší, nejen z hlediska středočeské, ale celé ODS, kdyby bylo možno dospět k nějaké dohodě," řekl člen Tlustého platformy, poslanec Jan Schwippel. Velkou šanci dohodě však nedává. A to proto, že se Bendl rozhodl kandidovat.

"Sám tomu tak úplně nerozumím, má řadu jiných funkcí, které jsou velmi náročné, ale slyšel jsem, že k tomu byl motivován ze strany vedení ODS," prohlásil Schwippel.

Topolánek popírá ovlivňování voleb

Předseda strany a premiér Mirek Topolánek ale popírá, že by chtěl výsledek voleb ve středních Čechách ovlivnit. "Do stranických voleb jsem nikdy nezasahoval a zasahovat nemíním. Naopak zmíněné spekulace považuji za snahu ovlivnit dění ve středočeské organizaci ODS před regionálním sněmem," napsal včera v tiskovém prohlášení.

Snahu po odstranění Tlustého z vysoké politiky ale připouští i někdejší šéf středočeské organizace ODS, předseda sněmovního výboru pro obranu Jan Vidím, když říká, že Bendlově kandidatuře také nerozumí. "Možné to je," odpovídá na otázku, zda se chce vedení strany odbojného poslance zbavit.

Ani Vidím moc nesází na dohodu obou kandidátů, i když by si ji prý velmi přál. "Rozhodně netáhneme za jeden provaz a to nám škodí. Jestli jsou oba soudní, tak takový stav nemůže ani jednomu vyhovovat," tvrdí s tím, že buď půjdou do bratrovražedného souboje, nebo se pokusí najít řešení.

To vidí v tom, že by se třeba našel někdo třetí, kdo by byl zvolen šéfem regionu, a Tlustý s Bendlem by se stali jeho místopředsedy.

Dohoda nereálná

Taková dohoda je ale nereálná, neboť ani jeden se podle všeho nehodlá své kandidatury vzdát. "Pak se štípne celý region," míní Vidím.

A další Středočech, místopředseda výboru pro obranu Jan Klas, dodává: "Měli by se dohodnout, zahnání Vlastimila Tlustého do kouta a odejmutí mu jeho poslední funkce by bylo rizikem pro celou koalici." Také on přiznává, že když k dohodě nedojde, pnutí ve straně bude pokračovat.

Sám Tlustý ujišťuje, že je na dohodu připraven a jeho případné nezvolení vůbec nesouvisí s fungováním koalice. Jenže představy Tlustého o dohodě se zřejmě liší od Bendlových úvah.

Tlustý ji vidí v tom, že bude zvolen šéfem regionu a Bendl jako volební lídr v krajských volbách bude mít plnou podporu na funkci hejtmana a získá veškeré kompetence pro volební kampaň, do které mu předseda regionu nebude mluvit. "Vždy to tak bylo," uvedl Tlustý.

Fuksa by podpořil Bendla

Bendl ve čtvrtek odmítl říci, zda je ochoten se dohodnout. "Vůbec to nechci komentovat," prohlásil. Již ve středu ale Právu řekl, že je připraven kandidovat proto, aby získal silný mandát v krajských volbách.

"Když chce silný mandát, jde o to, zda to myslí fakticky nebo symbolicky," dodává Tlustý s tím, že silný mandát má Bendl už tím, že je místopředsedou strany. Většina politiků se pak shoduje, že kandidatura někoho dalšího je málo pravděpodobná. Zbytečně by totiž rozmělňoval hlasy.

Kandidaturu již vyloučil náměstek ministra financí, bývalý starosta Příbrami Ivan Fuksa. "Nehodlám kandidovat, nicméně mám v úmyslu v této fázi podpořit hejtmana Bendla, bude-li kandidovat," řekl Právu.

Reklama

Související články

Topolánek odepisuje Tlustého

Napětí v ODS neopadlo ani poté, co Sněmovna v úterý schválila vládní reformu veřejných financí. Nejostřejší je spor mezi Vlastimilem Tlustým a premiérem. Mirek...

Výběr článků

Načítám