Hlavní obsah

Sotva povolily nejkrutější mrazy, zasypou Česko hromady sněhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuhé mrazy z uplynulých dní způsobené vpádem sibiřského vzduchu zvolna povolují. Studené severovýchodní proudění začalo slábnout a místo něj přichází na scénu teplejší oceánský vzduch, který si k nám razí cestu od severozápadu. Kdo se ale domnívá, že oteplení znamená rovnou jaro, je na omylu. Českou kotlinu zasype sníh.

Foto: Veis David, ČTK

Teploty poklesnou, sněhu přibude.

Článek

„Teplejší západní až severozápadní proudění s sebou přinese velkou oblačnost a na většinu území Česka občasné sněžení nebo sněhové přeháňky,“ upozornila Dagmar Honsová z Meteopressu. „V pondělí a v úterý bude sněžení jen slabé, do dvou centimetrů, ve středu by ale mohlo napadnout až 20 centimetrů,“ doplnila.

V pondělí je na Moravě a ve Slezsku polojasno, v Čechách už ale oblačno až zataženo, od severozápadu se postupně bude přidávat sněžení nebo sněhové přeháňky.  „Oproti minulému období čekáme výrazné oteplení, maxima mezi -6 až -2 stupni,“ řekla Honsová.

Velmi podobně to má vypadat i v úterý, tedy stále s velkou oblačností a občasným sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Přijde však ještě další oteplení, a to na minus čtyři stupně až nulu. Ranní minima klesnou na -6 až -10.

Nejvíce sněžit bude ve středu, kdy bude také po celý den zataženo. Ranní teploty klesnou na -7 až -3, přes den vystoupí na -4 až 0. „Od středy také začne foukat čerstvý vítr, který bude v nárazech dosahovat rychlosti 20 m/s (72 km/h), takže hrozí sněhové jazyky a závěje,“ varovala Honsová.

Velká oblačnost s občasným sněžením nebo sněhovými přeháňkami bude panovat až do konce týdne. O víkendu by v nížinách mohly být i srážky smíšené, protože teploty by se mohly zvednout lehce nad bod mrazu ke třem stupňům. „Po rovných dvaceti dnech tak v Česku přestane mrznout,“ připomněla Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám