Hlavní obsah

Sonička z babyboxu je zpět u své matky a sestry

– PRAHA
Právo, Hana Kadečková

Měsíc a půl stará Sonička, kterou matka před dvěma týdny odložila do babyboxu v pražském GynCentru, je od středy zpět u matky. Právu to ve čtvrtek potvrdili zakladatel projektu Bybybox-Statim Ludvík Hess i šéfka Fondu ohrožených dětí (FOD) Marie Vodičková.

Článek

"Soničku si vyzvedla její matka v Dětském areálu Karlov a odnesla si ji domů. Obě sestry-dvojčata jsou opět pohromadě. Jsou v péči matky, pod dohledem pracovnic oddělení sociální péče a ochrany dětí, s vědomím opatrovnického soudu," sdělil Hess.

Vodičková Právu řekla, že se to dozvěděla docela náhodě, když se s kolegyní chtěly na Soničku v nemocnici podívat: "Bylo nám řečeno, že už je doma."´

"Přeju Soničce, aby byla zdravá a šťastná a neměnila často místo svého žití, jako tomu bylo dosud," uvedl k celé záležitosti Hess.

Na dotaz Práva, zda mohly matku vést k rozhodnutí vzít si dítě zpět desítky nabídek pomoci od občanů, Hess řekl, že neví, co ji ovlivnilo. "Je dost vlivů, které působily na mladou ženu, jež měla na úřadu domluveno, že ve středu dopoledne přijde podepsat souhlas k osvojení Soničky, neboť právě končí její šestinedělí," sdělil.

Podle Hessova vyjádření na webových stránkách se dokonce prostřednictvím právního zástupce přihlásil k otcovství bývalý partner mladé maminky, který dosud jako otec dětí uvedený není.

Mamince nyní radí sociální pracovníci

Vedoucí Odboru sociálních věcí a zdravotnictví v Praze 14 David Beňák Právu sdělil, že má zákonnou povinnost mlčenlivosti, a tak nemůže informaci o návratu Soničky zpět k matce potvrdit. Ale ani ji nevyvrátil.

"Mohu sdělit, že s maminkou jsme v kontaktu. Ona spolupracuje s námi, my spolupracujeme s ní. Poskytujeme jí poradenství, i jí zprostředkováváme služby, které jsou v působnosti našeho odboru. A případně, pokud bude mít zájem, zprostředkujeme i další sociální služby od jiných poskytovatelů," řekl Beňák.

Na druhé straně matka holčičky nalezené v babyboxu minulou sobotu, nemá v úmyslu vzít si dítě zpět. "Hovořil jsem s ní osobně a ona je opravdu v tíživé sociální situaci. Je to paní, která ví, že další dítě by skutečně už nemohla uživit," řekl Právu Hess.

Podle něj ke změně jejího rozhodnutí nevedla ani nabídka pomoci. "Ona neodložila své dítě protože by očekávala příspěvek národa, ale že jinak nemohla," dodal Hess s tím, že matka podala písemnou žádost Klokánku FOD, zda by se dítěte ujal.

Do babyboxu v pražském GynCentru byly zatím odloženy tři děti. Kromě dvou zmíněných holčiček i jeden chlapec. Babybox je také v brněnské městské Nemocnici U Milosrdných bratří. Tady se zatím žádné odložené dítě neobjevilo. Hess ve čtvrtek napsal profesoru Aloisi Martanovi, přednostovi gynekologicko-porodnické kliniky VFN v Praze, zda by nezvážil zřízení třetího bybyboxu v porodnici U Apolináře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám