Hlavní obsah

Sokol: můj otec zachránil UMPRUM

Novinky, Kateřina Perknerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezidentský kandidát vládní koalice Jan Sokol odmítl prověřování spolehlivosti jeho rodiny jako "ohavný rasistický princip". Reagoval tak na nedělní slova místopředsedy KSČM Miloslava Ransdorfa, že prezident nepochybně není méně než hraničář, jejichž spolehlivost se za první republiky prověřovala někam až do čtvrtého kolena.

Článek

"Proto je třeba se podívat na prezidentské kandidáty i z toho hlediska, zda jejich postoje mají nějakou souvislost s rodinným zázemím," uvedl Ransdorf.

"To je ohavný rasistický princip, který uplatnil Hitler v Norimberských zákonech proti Židům. Pak se používal při kádrování, které snad už máme za sebou... ale někdo možná ne," ohodnotil podobné postupy Sokol.

Na otázku Práva, má-li snad co tajit, sdělil: "Řeknu vám vzpomínku z dětství: mohly mi být tak čtyři roky, přišel táta domů celý bledý, že strýce Jarku sebrali Němci. Už jsme ho nikdy neviděli. Otec tehdy učil na Umělecko-průmyslové škole, což nebyla vysoká škola, ale Němci ji chtěli také zavřít jako "hnízdo levicových intelektuálů". Ti otce přemluvili, aby se jako rektor pokusil školu zachránit, což také svědomitě dělal."

Převzal orlici, ale škola se za něj postavila

Potvrdil zároveň, že otec za školu převzal vyznamenání protektorátní vlády - Svatováclavskou orlici. "Stovka mladých lidí tak mohla studovat, místo aby šli do totálního nasazení," vysvětlil otcův postoj Sokol. Jak uvedl, po válce "někdo na otce vytáhl článek, kde prý velebil Vůdce. Ukázalo se ale, že ho redaktor zfalšoval a tak se celá věc rozplynula, otec nebyl nikdy obviněn ani podle tzv. Malého dekretu a ve škole učil dál až do roku 1953, kdy dostal infarkt".

Sokol doplnil, že později tuto záležitost na něj jednou vytáhli kádrováci, ale UMPRUM se za jeho otce postavila. "Takhle může vypadat zkoumání minulosti, když je dělají kádrováci. Otec umřel před šestnácti lety. Je to hozená špína na skvělého tátu, který se nemůže bránit," uzavřel Sokol.

Na dotaz, zda Ransdorfova zveřejněná pochybnost nějak změní jeho postoj ke komunistickým poslancům, jejichž klub v úterý navštíví, Sokol rezolutně řekl: "Naopak, já jsem vždycky vděčný, že se to objeví včas, neboť to, z čeho má mít člověk strach, je, když se taková věc vyvalí na poslední chvíli a nemůžete na ni odpovědět tolik politické zkušenosti mám." Podle něj to sice je velmi citově zabarvená záležitost, ale uznává, že člověk v jeho momentálním postavení nemá soukromí. "Ten princip je ohavný, ale v této atmosféře se člověk vědomě soukromí vzdává," uvedl Sokol.

Reklama

Související články

Sokol u komunistů neuspěl

Ani po hodinové návštěvě nepřesvědčil prezidentský kandidát vládní koalice Jan Sokol komunistické poslance a senátory, že by ho měli v pátek v hlasování...

Výběr článků

Načítám