Hlavní obsah

Šok pro plzeňské aktivisty, radnice škrtla čtvrtinu podpisů pod návrhem referenda

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Téměř každý čtvrtý podpis je neplatný. S tímto závěrem vrátila v pátek 24. srpna plzeňská radnice návrh referenda, s jehož pomocí chtějí zdejší aktivisté zabránit výstavbě obřího multifunkčního komplexu Corso v centru města.

Foto: archiv, Právo

Multifunkční komplex Corso má zaplnit rozlehlý prostor podél Americké třídy v centru Plzně (vizualizace projektu)

Článek

Návrh požadující vypsání plebiscitu by muselo podpořit nejméně 13339 plzeňských voličů. Organizátoři akce počátkem srpna na magistrátu odevzdali přes jedenáct set archů s celkem 15 652 podpisy. „Uznali jich jen 11 198, chybí jich tedy 2141,“ řekl Právu Martin Marek z přípravného výboru pro uspořádání referenda.

Vypadá to na soud

Někde scházely adresy, někteří lidé se podepsali vícekrát, část záznamů je nečitelná - to se týká asi tisícovky jmen. Tedy podle úředníků - aktivisté si myslí něco jiného.

„Namátkově jsme zkontrolovali šest prý neplatných údajů. Z toho dva, které mají být nečitelné, jsme bez větších problémů přečetli a prověřili jsme si, že ti lidé i příslušné adresy skutečně existují,“ upozornil Marek a dodal: „Údajné chyby přezkoumáme a budeme je rozporovat. Pokud to magistrát neuzná, obrátíme se na soud.“

Podle Romana Matouška, vedoucího odboru správních činností magistrátu, jim ani nic jiného nezbývá. „Pro nás je to uzavřená věc, které skončila tím, že jsme jim předali výzvu k odstranění chyb. Už v tom nemůžeme a nebudeme nic měnit,“ sdělil Matoušek a dodal: „Postupovali jsme ještě poměrně benevolentně, chyb bylo ve skutečnosti ještě daleko víc.“

Hra o čas

Organizátoři referenda se mohou na soud obrátit do deseti dnů, verdikt by pak padl do měsíce. Na odstranění závad, tedy především na dosbírání chybějících podpisů, dostali od magistrátu lhůtu do 12. října. Jenže aktivisté chtějí, aby se v tento den už plebiscit konal - je totiž shodný s termínem krajských voleb, což by jim mohlo zaručit dostatečnou účast voličů. Nové archy proto chtějí odevzdat na radnici co nejdříve, už od středy tedy v Plzni sběr podpisů pokračuje.

„Už jich máme více než třináct set,“ ohlásil v pátek Marek. „Chtěli jsme je odevzdat už v pondělí, nevylučuji, že to dokážeme, ale zaručit to nelze,“ konstatoval Marek. Aby mohlo referendum proběhnout při volbách, muselo by jej už 6. září projednat městské zastupitelstvo.

Corso je soukromou investicí za zhruba dva a půl miliardy korun, která má vyrůst na místě zbořeného domu kultury. Investor, firma Amádeus Plzeň, již požádal o územní rozhodnutí, řízení je ale zatím přerušené. Podle radnice projekt nesplňuje stanovené regulační podmínky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám