Hlavní obsah

Šojdrová oprášila plán zřídit ministerstvo pro rodinu

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslankyně KDU-ČSL a kandidátka na předsedkyni strany Michaela Šojdrová chce zřídit rezort pro rodinu. Návrh nového vládního úřadu spadá do její koncepce rodinné politiky nazvané Společně pro život. Podle mluvčího křesťanských demokratů Martina Horálka bude koncepce představena ve čtvrtek.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Michaela Šojdrová

Článek

Lidovci dlouhodobě opírají svoji politickou strategii o podporu rodin s dětmi, na níž také postavili svůj volební program před posledními volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2006.

Stěžejním bodem kampaně byla snaha prosadit, aby každý autor zákona musel povinně uvést, jaké bude mít jeho návrh dopady na rodinu stejně, jako se uvádějí dopady na státní rozpočet. Zvýšit prestiž rodiny ve společnosti mělo podle jejich záměru právě ministerstvo pro rodinu. Myšlenku se jim však nepodařilo realizovat. Poprvé návrh na zřízení ministerstva pro rodinu vznikl už před pěti lety [celá zpráva].

Nynější lidovecký ministr financí Miroslav Kalousek před třemi lety v roli předsedy KDU-ČSL uvedl, že by se název ministerstva práce a sociálních věcí měl rozšířit o slovo rodina, jako je tomu nyní například na Slovensku. "Je to symbol, který má naznačit, že chceme bdít nad zájmem rodiny," řekl tehdy v Českém rozhlasu.

Pokud by se zřízení nového úřadu dostalo na pořad jednání ještě za současné vlády, mohlo by jej podpořit i poslanci ČSSD. V její stínové vládě je vymezen prostor pro obdobné ministerstvo pro ženu a rodinu a jeho šéfkou je Anna Čurdová. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám