Hlavní obsah

Sociálnímu centru Klinika končí smlouva, doufá v její prodloužení

Novinky, lpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Autonomní sociální centrum Klinika v Praze 3 má za sebou první rok fungování a vyhlíží i do budoucnosti. V současné době řeší prodloužení smlouvy vypůjčeného objektu. Na podporu Kliniky, která odmítá granty, dotace i „bohaté mecenáše“, se uskuteční v sobotu 20. února již druhý ročník celorepublikového festivalu Den pro Kliniku. Zařízení se na počátku února dostalo do centra pozornosti poté, co se je pokusila zapálit skupina útočníků.

Klinice končí smlouva, doufá v její prodloužení Video: Novinky

 
Článek

Klinika už rok funguje v legálně propůjčené budově na Žižkově. Sociální centrum očekává prodloužení smlouvy a zve na celorepublikový festival, v němž kolektiv aktivistů představí krátkou publikaci o roku své činnosti, video na podporu Kliniky a hudební kompilaci.

Prakticky každodenní program v centru je zcela bezplatný a funguje na bázi dobrovolných příspěvků a pomoci kolektivu Kliniky. „Chceme ukázat, že se věci dají dělat do značné míry i bez peněz a bez snahy o zisk,“ říká Arnošt Novák z kolektivu Kliniky a dodává: „Celoroční fungování předčilo naše očekávání. To, co jsme slibovali - zprovoznit sociální centrum bez dotací, grantů, které je provozované do velké míry samosprávně -, se nám podařilo.“

BEZ KOMENTÁŘE: Útočníci se pokusili zapálit autonomní centrum KlinikaVideo: Novinky

Na Klinice se pořádají pravidelné přednášky, jazykové kurzy, manuální workshopy, dílny i rodičovský klub. V případě prodloužení výpůjčky objektu se plánuje na Klinice zprovoznit prádelna, komunitní zemědělství či knihařská dílna.

Do povědomí veřejnosti se Klinika dostala i materiální sbírkou pro pomoc lidem utíkajícím před válečnými konflikty. Klinika však není ani uprchlickým, ani humanitárním centrem.

Na začátku února na Kliniku zaútočila si 30členná skupina maskovaných osob a házením zápalných lahví se ji pokusila zapálit. K útoku došlo ve stejný den, kdy se v metropoli pořádaly demonstrace proti uprchlíkům, jejichž podporou je zařízení známo. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám