Hlavní obsah

Sociální demokraté ladí taktiku, zda odvolat či neodvolat ministry

Právo, jov
Praha

Zatímco šéf ČSSD Jiří Paroubek se stále nebrání výměnám ministrů, pokud to bude premiér Jan Fischer požadovat, místopředseda soc. dem. Zdeněk Škromach by členy vlády nestřídal. Nejužší vedení ČSSD bude druhý mandát Fischerova kabinetu a případné výměny ministrů řešit v Lidovém domě v pátek ráno před schůzkou s premiérem a představiteli ostatních stran.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach

Článek

Podle Paroubka projednají také návrhy soc. dem. pro práci vlády. Za jednu z priorit označil zavedení opatření umožňující vyčerpat finance z eurofondů.

Škromach ve čtvrtek Právu řekl, že jeho strana nevidí problém ve složení vlády, ale u podřízených úředníků, tedy například náměstků dosazených za vlády Mirka Topolánka. Škromach ale tvrdí, že personální výměny na těchto postech ČSSD požadovat nebude. „To je věcí ministrů,“ řekl na dotaz Práva.

Dodal, že jakékoliv změny na úrovni ministrů jsou věcí Fischera. Právě Škromach se ve středu podivil, že se v Lidovém domě hovoří o výměně ministra zemědělství Jakuba Šebesty nominovaného ČSSD.

Škromach argumentuje, že nový ministr by se musel dva až tři měsíce seznamovat s resortem, navíc podle něj nikdo ze stávajících ministrů „neudělal zásadní renonc“.

Téma: eurokomisař

Paroubek naopak včera na tiskové konferenci prohlásil, že nevylučuje diskusi o personálních změnách. „Primárně je to věc tři politických stran, které vládu sestavily,“ sdělil s tím, že je to také věcí premiéra.

Fischer musí podle Paroubka sdělit, s kým se mu pracuje dobře a s kým ne. „Pan předseda vlády Fischer je racionální člověk a půjde mu o to odstranit slabiny vlády,“ doplnil. Paroubek také nevyloučil, že se bude dnes řešit i obsazení postu českého eurokomisaře.

Pokud jde o „problémové“ náměstky, většina z nich, a také valná část ředitelů, jsou podle Škromacha lidé dosazení „na základě politických dohod Topolánkovy vlády“. Místopředseda soc. dem. jmenoval například šéfa státního podniku Lesy ČR Svatopluka Sýkoru. Lesy ČR má přitom v kompetenci právě ohrožený Šebesta.

ČSSD neskrývá nelibost, že jsou v řadách náměstků lidé z TOP 09. A právě Šebestovým náměstkem je Karel Tureček z TOP 09. „To jsou lidovci, ti jsou rozlezlí všude. Je to strana, která nemá mandát z voleb,“ komentoval to Škromach s tím, že proto by se TOP 09 neměla zúčastnit jednání o pokračování vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám