Hlavní obsah

Socha Věry Špinarové se bude prodávat za 680 000 korun

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Radnice Moravské Ostravy a Přívozu se konečně dostala do fáze, kdy domlouvá konkrétní termín na prodej sochy Věry Špinarové, která stojí od podzimu 2018 v Husově sadu v centru Ostravy. Vybraná aukční síň ji bude asi už na jaře prodávat za 680 tisíc korun.

Foto: Pavel Karban, Právo

Sochu zpěvačky Věry Špinarové chce obvod prodat.

Článek

Ztvárnění Špinarové sochařem Davidem Moješčíkem rozdělilo veřejnost, vznikla petice za odstranění sochy, o což požádala také rodina zesnulé zpěvačky. Autor si za svým dílem stojí.

Radnici se zhruba rok nedařilo se domluvit se sochařem na odstranění a prodeji sochy. „Smlouva s autorem sochy je ale již podepsána. Dostali jsme souhlas s prodejem díla přes konkrétní aukční síň, kterou sám vybral. Nyní sjednáváme podmínky realizace aukce. Jakmile budou schváleny, tak je bude řešit rada obvodu. Předpokládáme, že by to mohlo být 27. ledna. Rádi bychom, aby se socha dostala do jarní aukční sezony. Chceme ji prodat v letošním roce,“ řekl Právu radní MOaP Lukáš Jansa (Piráti).

Obvod by ji chtěl prodat za minimální cenu, která je stanovena na 680 tisíc korun, aby se mu vrátila investice do sochy, kterou pro něj vyrobil na zakázku sochař David Moješčík. Radnice informovala, že již do veřejného prostoru nechce umísťovat díla bez předchozí architektonické soutěže, jako se stalo v případě sochy Věry Špinarové, ale také sochy Leoše Janáčka umístěné na Jiráskově náměstí v centru Ostravy.

Se Špinarovou se přišlo rozloučit na 40 000 lidí, všichni se na hřbitov nevešli

Kultura

Tato socha, opět z rukou Davida Moješčíka, by se měla přemístit na vhodnější místo, aby z ní už nebyla turistická atrakce. Možným místem je areál ostravské městské nemocnice, kde Leoš Janáček zemřel. Nejprve ale musí být proměněno Jiráskovo náměstí. S přemístěním sochy Leoše Janáčka autor podle radnice souhlasí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám