Hlavní obsah

Soc. dem. vítali na sjezdu pionýři s transparenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sociální demokracie zahájila v sobotu dopoledne v Praze mimořádný sjezd, na kterém si má premiér a volební lídr strany Jiří Paroubek upevnit svou pozici tím, že bude zvolen do čela této nejsilnější vládní partaje. Delegáty ale čekalo překvapení. Při příjezdu do dějiště sjezdu je vítali odpůrci ČSSD - demonstranti oblečení jako pionýři s rudými šátky, kteří na plakátech kritizovali příklon ČSSD ke komunistům či některé stranické aféry.

Článek

Na transparentech evokujících dobu komunismu měli hesla "101 procent pro soudruha Paroubka", "Závěry bohumínského sjezdu splníme", "Pracující ženy volí kakao z Ghany".

ČSSD po loňské rezignaci expremiéra Stanislava Grosse provizorně vedl stranu ministr financí Bohuslav Sobotka. Neformálním lídrem se však stal Paroubek, dosud řadový místopředseda ČSSD, když v dubnu nečekaně vystřídal Grosse ve Strakově akademii. O uvolněnou funkci místopředsedy se zřejmě jako jediný bude ucházet ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Tři týdny před volbami chce sociální demokracie na sjezdu také demonstrovat svoji sílu a jednotu a rozhodně se vymezit vůči ODS. Jednacím prostorům dominuje oranžová jako barva letošní kampaně Paroubkovy strany.

Do Prahy přijel povzbudit svou mateřskou stranu bývalý předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman, který podporuje tandem Paroubek - Škromach. Pozváni jsou i jeho předchůdci Vladimír Špidla a Stanislav Gross.

Vedení ČSSD si dalo závazek, že pokud v červnových volbách nezíská přes 30 procent, rezignuje. V takovém případě by se konal další mimořádný sjezd. Favoritem voleb je podle průzkumů opoziční ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám