Hlavní obsah

Sobotní demonstrace povedou k padání hlav u policie, čeká Pelikán. Chovanec chce čas

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Policie při sobotních demonstracích selhala, prohlásil v pondělí ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Očekává, že kvůli celé věci bude vyvozena odpovědnost vůči velitelům zásahu. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) na Twitteru uvedl, že prošetření policejních aktivit je třeba dát čas.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Sobotní demonstrace Hrozba islamizace ČR na Hradčanském náměstí v Praze

Článek

„Došlo k selhání práce policie. Jestli jste viděli ta videa, na kterých jsou maskovaní lidé, kteří hází lahve, kteří mají v ruce tyče, prostě ozbrojená maskovaná bojůvka před zraky policie, tak je to pro mě nepřijatelné,“ prohlásil Pelikán.

BEZ KOMENTÁŘE: Útočníci se pokusili zapálit autonomní centrum KlinikaVideo: Novinky

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Předseda kabinetu Bohuslav Sobotka řekl, že šéf resortu vnitra Milan Chovanec (oba ČSSD) nechá postup policistů při sobotních demonstracích prověřit.

Podle Pelikána není taková reakce dostatečná. „Házení zápalných lahví je nesmírně nebezpečné. To vyžaduje okamžitou reakci a ne jen nějaké prošetřování,“ uvedl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán v

Jakou konkrétně, ale neřekl. „Nevím, jaká reakce by měla následovat, nejsem ministr vnitra. Ale očekával bych, že z toho bude vyvozen závěr k velitelům zásahu a těm, kdo to měli na starosti,“ zdůraznil. Ministr vnitra Chovanec se pondělního jednání vlády neúčastnil, protože má údajně dvoutýdenní dovolenou.

V pondělí večer se však Chovanec proti Pelikánovu nařčení ohradil. „Ministr spravedlnosti nemá ani tolik citu pro spravedlnost, aby nechal dva týdny na řádné prošetření? Politické procesy jsme tu už měli...” napsal na svůj Twitter.

Na Hradčanském náměstí se sešlo na 3000 lidíVideo: Novinky

Sobotními událostmi se už v pondělí zabývala vláda, nepřijala však žádné konkrétní stanovisko. „Obecně jsme to zhodnotili a řekli jsme si, že není možné takhle nechat eskalovat nenávistnou situaci. Budou následovat nějaké další kroky, ale teď je předčasné spekulovat o tom, jaké,“ komentoval ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Dodal, že útoky jsou nyní věcí orgánů činných v trestním řízení.

Demonstranti na Václavském náměstíVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Bělobrádek: Zápalné lahve do demokracie nepatří

Žhářské útoky na sociální centrum Klinika premiér Sobotka odsoudil. Uvedl, že právo na svobodu slova a vyjádřit názor na politickou otázku má každý. „Ale jakékoliv šíření násilí a nenávisti je ale v demokratické společnosti nepřijatelné,“ podotkl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Autonomní centrum Klinika, které bylo v sobotu terčem útoku radikálů.

Podobně se vyslovil i vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). „Demokracie je především diskuze. Protestovat je v pořádku, ale zápalné lahve do demokracie nepatří, ty patří možná tak do válečného stavu,“ míní šéf lidovců.

Reklama

Výběr článků

Načítám