Hlavní obsah

Sobotkovci a haškovci bitvu o vliv v ČSSD nedokončili

Právo, jov
Aktualizováno

Sociální demokraté na sobotním zasedání ústředního výkonného výboru (ÚVV) v pražském Kongresovém centru ani na druhý pokus nedokončili dovolbu členů klíčového orgánu, stranického předsednictva. Vybrali čtyři nové členy, zbývající dva zvolí až v říjnu. Bitvu mezi sebou vedly tábory předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky a prvního místopředsedy Michala Haška.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Sobotka s Michalem Haškem na volebním sjezdu ČSSD, z něhož vyšel vítězně Sobotka jako nový stranický šéf

Článek

Podle zjištění Práva byli v sobotu do předsednictva zvoleni ze Sobotkova tábora místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková a šéfka kladenské nemocnice Kateřina Pancová. Ta je zároveň na straně středočeského hejtmana Davida Ratha.

Z Haškova tábora byli zvoleni poslankyně Vlasta Bohdalová, kterou Sobotka vyškrtnul ze stínové vlády, kde měla na starosti školství. Dalším zvoleným je pražský radní Petr Dolínek. Zatímco Bohdalová byla zvolena hned v prvním kole, ostatní až v kole druhém. Jednání ÚVV se proto o dvě hodiny protáhlo. Výsledek volby potvrdil na tiskové konferenci šéf strany Sobotka.

Kolovaly SMS s návodem jak volit

Volba zbývajících dvou členů předsednictva soc. dem. proběhne až na říjnovém zasedání ÚVV. Tam se také rozhodne o tom, zda převahu v klíčovém orgánu získá Sobotka nebo Hašek. Na minulém jednání ÚVV, které se konalo v dubnu, byli zvoleni čtyři členové předsednictva, dva sobotkovci a dva haškovci.

Rozpůlení mocenského vlivu v ČSSD připouštěli někteří členové ÚVV. „Je to dokonale štípnuté,“ poznamenal v kuloárech Kongresového centra jeden z nich. „Síla obou v ČSSD je vyrovnaná,“ konstatoval další člen ÚVV. Jednání bylo okořeněno i o snahu obou táborů naklonit si při dovolbě členů předsednictva členy ÚVV. Podle zjištění Práva byly rozesílány esemesky, jak volit.

Vládě pohrozili hlasováním o nedůvěře

ČSSD zasedala v Kongresovém centru naposledy. V říjnu už se sociální demokraté sejdou v odborářském hotelu Olšanka na pražském Žižkově. Změnu si vyžádala nutnost šetřit finanční prostředky vzhledem k neutěšenému stavu stranické pokladny.

Už v úterý příští týden ale ČSSD v hotelu Olšanka představí svou verzi důchodové reformy. Sociální demokraté se na jednání věnovali i protestům odborářů a reformami z dílny vlády Petra Nečase (ODS). ČSSD přijala usnesení, ve kterém například odmítla omezení práva na stávku. „Právo na stávku je jedna z klíčových svobod,“ řekl Sobotka. Pokud se vláda pokusí právo na stávku omezit, ČSSD vyvolá ve Sněmovně hlasování o nedůvěře.

Europslanec Richard Falbr pak na tiskové konferenci v reakci na prezidentovy výroky proti odborářům a stávce popřál Václavu Klausovi k 70. narozeninám, které slaví v neděli, aby si aspoň na půl roku dal bobříka mlčení. Oranžoví také upravili pravidla vnitrostranického referenda. Nově bude možné, aby bylo vypsáno na návrh deseti procent členů ČSSD.

Výběr článků

Načítám