Hlavní obsah

Sobotka: Ztratili jsme vlastními chybami

Právo, Naďa Adamičková

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro Právo uznal, že jeho strana v důsledku vlastních chyb ztratila v komunálních volbách některé své dosavadní bašty. Sociální demokraté by se podle něj nyní měli soustředit na druhé kolo senátních voleb a nedělat chyby.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Když se v sobotu v noci začaly rýsovat výsledky voleb, nenapadlo vás ve skrytu duše, že kvůli ztrátě pozic zejména ve velkých městech může v ČSSD přijít puč číslo dvě?

Po pravdě nenapadlo. Myslím, že teď má soc. dem. trochu jiné starosti. Jde o to, abychom uspěli ve druhém kole senátních voleb, kde máme ve hře 19 kandidátů. Druhá důležitá věc jsou koaliční vyjednávání. Samozřejmě také nesmíme zapomínat, že neseme hlavní tíhu odpovědnosti ve vládě a lidé očekávají, že dotáhneme do konce plnění vládního programu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Měli by znervóznět vaši místní funkcionáři? Ztratili jste tradiční bašty, viz Brno, Ostrava, Ústí nad Labem a další.

Budou muset přidat a nesmí dělat chyby. Pokud jsme ztratili nějaké bašty, tak v důsledku vlastních chyb. V Ostravě jsme viděli hádky v přímém přenosu celý poslední rok. V Ústí na radnici se nám také příliš nedařilo, viz kauza tamní divadelní scény. Na druhé straně jsme ale řadu tradičních bašt udrželi. Dařilo se nám zejména v okresních městech. Např. v Náchodě, Jindřichově Hradci, ve Znojmě, v Novém Jičíně, Havířově, Karviné, ale ve velkých městech jsme velmi často doplatili na vlastní chyby. Nyní bude důležité, a to pro krajské volby za dva roky, aby naši úspěšní starostové, kteří dokázali porazit jak ANO, tak ODS nebo TOP 09, měli šanci dostat se na naše kandidátky. Nemůžeme si dovolit žádné neznámé lidi. Výsledky ANO jsou velkou výzvou pro soc. dem.

Jenže se ukazuje, že často právě ty známé tváře pohořely, třeba proto, že za sebou mají nějakou historii. Např. v Ostravě, Brně nebo v Plzni, na které jste sázel.

V Plzni máme stejně mandátů jako ANO a ODS, takže soc. dem. má velmi dobrou šanci být v koalici. Pokud jde o Brno, je to velké překvapení, protože Roman Onderka odváděl posledních osm let velmi dobrou práci. Přiznávám, že výsledek je pod naše očekávání. V Ostravě si za to můžeme sami, byli jsme vystaveni velmi negativní kampani. Hádky, žaloby, spory kolem končícího primátora Kajnara. Situace byla nyní jiná než v minulosti, kdy tady nebyla dravá konkurence, přičemž nejde jen o ANO. Jsou tady i místní sdružení, která jsou schopna porážet tradiční strany.

Andrej Babiš Právu řekl, že v Ostravě a Brně jeho hnutí soc. dem. do koalice nevezme, právě kvůli pověsti vašich členů.

Bude záležet na vyjednáváních. Mám silné pochybnosti, zda budou moci být sestaveny v těchto městech koalice bez soc. dem.

Nesvědčí o pověsti některých vašich členů i nedělní oficiální sdělení pražské ČSSD, že podpoří Pavla Žáčka z ODS proti trojkoaličnímu Václavu Láskovi? Žáčka vaše strana dostala z čela ÚSTR a Láska je kritikem poměrů v pražském dopravním podniku.

Je to otázka rozhodnutí a rozumu voličů. Otázka je, koho doporučí Stanislav Štech, který za nás kandidoval do Senátu v Praze 5. Případná doporučení ponecháváme na našich organizacích a kandidátech. Mezi panem Žáčkem a panem Láskou je těžké si zvolit. Nebudeme vydávat centrální stranická doporučení. To je jedna věc a názor občanů na kvalitu kandidátů často věc druhá. Pro nás je důležitá podpora našich devatenácti kandidátů.

Jak se vám líbí doporučení voličům TOP 09, aby v soubojích s ANO podpořili soc. dem.? Nemůže to být polibek smrti?

Pro naše kandidáty budeme shánět podporu zleva i zprava.

Opakujete, že výsledek voleb může být pro koalici stmelující. Máte jistotu, že se v Babišovi neprobudí jeho predátorská povaha a nezvýší to jeho apetit po větším vlivu ve vládě?

Nemyslím si, že bychom teď měli přehodnocovat koaliční smlouvu. Navíc si myslím, že rozdíl mezi soc. dem. a ANO není zas tak velký. V senátních volbách jsme ANO v prvním kole porazili, v komunálních nás sice předstihlo, ale na mandáty je na tom soc. dem. výrazně lépe. Nevidím tady počátek nějaké vládní nestability.

Babiš postavil celou kampaň na tom, že soc. dem. jako nejvíc populistická strana je největší soupeř ANO. Proto se ptám, jestli mu teď nemohou narůst křídla.

Soc. dem. je nejsilnější politickou stranou, máme nejsilnější poslanecký klub a máme nakročeno k tomu, abychom měli i nejsilnější klub v Senátu. Myslím, že naše pozice je silná na to, abychom uhájili stabilitu vládu.

Reklama

Související články

Sobotka: Volební výsledek koalici nerozklíží

Premiér Bohuslav Sobotka se neobává, že by výsledek komunálních voleb a prvního kola voleb do Senátu rozklížil vládní koalici. Podle něj svým způsobem uspěly...

Výběr článků

Načítám