Hlavní obsah

Sobotka vyzval Palase, aby odstoupil z kandidátky

PRAHA

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval bývalého ministra zemědělství Jaroslava Palase, aby odstoupil z kandidátky soc. dem. v Moravskoslezsském kraji. Důvodem jsou podezřelé okolnosti prodeje Setuzy. Česká televize ve čtvrtek uvedla, že stát za ni mohl dostat více než dvakrát víc, než za kolik byla prodána.

Článek

ČT to uvedla s odvoláním na tajnou smlouvu, kterou v roce 2002 uzavřel Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) s kupující firmou Český olej. Palas přitom v té době seděl v dozorčí radě fondu.

Stát prodal akcie za 100 miliónů korun. Cena za akcii činila 230 korun. Podle aktuálního tržního kurzu akcií Setuzy mohl získat víc než dvojnásobek, protože akcie se obchodovaly po 500 korunách, informovala ČT.

"Já především pokládám za zvláštní, že vláda vůbec nebyla informována o tom, že byla mezi PGRLF a Českým olejem uzavřena nějaká smlouva týkající se převodu akcií společnosti Setuza," řekl ministr financí Bohuslav Sobotka.

Smlouvu uzavíral předseda představenstva PGRLF Lubomír Netolický a v dozorčí radě fondu na ni dohlížel tehdejší ministr zemědělství Palas.

"Pan Palas má možnost přes Vánoce si celou věc rozmyslet a myslím si, že adekvátní reakce by byla odstoupit z kandidátky a nezpůsobovat sociální demokracii další problém," dodal Sobotka.

Podle advokáta Václava Sládka je krajně neobvyklé, že se stát se soukromou firmou dohodl dlouho dopředu na pevné ceně. Cena akcií Setuzy se přitom od té doby výrazně změnila. Podnikatel Tomáš Pitr, který Český olej zastupuje, však odmítá, že by prodej byl pro stát nevýhodný. "To je nesmysl. Tak to není právní názor, to je debilní názor. To nemohlo být nevýhodné pro PGRLF, do čeho mě to tlačíte?" reagoval v ČT.

Nové vedení PGRLF podalo kvůli převodu akcií trestní oznámení na neznámého pachatele. Ministr zemědělství Jan Mládek očekává hlavně to, že policie zjistí, proč je smlouva tajná. Policie nyní prověří, kdo byl za smlouvu zodpovědný a jakou roli v tomto obchodu sehrál i bývalý ministr Palas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám