Hlavní obsah

Sobotka se u medailí loni vzepřel, ale Zeman ho přemluvil

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spory kolem řádů a medailí udělovaných u příležitosti 28. října jsou už léta pravidlem. Ať už kvůli výběru jmen, nebo kvůli tomu, že někteří odmítli ocenění na Hradě převzít, nebo kvůli absenci významných osobností na ceremoniálu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Loni, jak tehdy informovalo Právo, se premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odmítl spolupodepsat pod vyznamenání někdejšímu poslanci a prezidentovu příteli Františku Ringo Čechovi, stejně jako pod jméno majitele a šéfa společnosti Juta Jiřího Hlavatého i exředitele Správy národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava Jiřího Mánka.

Hlavatý je senátorem za ANO. Mánek patřil mezi činovníky ODS, za kterou v roce 2014 neúspěšně kandidoval do Senátu. Sobotka pochyboval, zda by měl stát oceňovat aktivní politiky. Nakonec ale po dohodě s Milošem Zemanem svůj podpis připojil. Podle kuloárových zvěstí prezident premiérovi sdělil, že pokud seznam nekontrasignuje, zůstanou místa ve Vladislavském sále prázdná s veřejným zdůvodněním prezidenta proč.

Jinými slovy, mohl by vzniknout trapas, který by ulpěl na premiérovi. Sobotka se tehdy vyhnul přímé odpovědi, zda váhal nad podpisem tří jmen, a pouze uvedl, že výběr vyznamenaných je věcí prezidenta, což jako ministerský předseda respektuje.

Vězně z Osvětimi doporučili poslanci

Stejně tak se v těchto dnech místopředseda Sněmovny Jiří Bartošek (KDU-ČSL) vyhnul odpovědi na dotaz Práva, proč byl 18. října večer na Hradě. Řekl jen, že to bylo kvůli vyznamenání, a že mu prezident žádné jméno vybraného nominanta neřekl. Na otázku, zda s prezidentem probíral jméno Jiřího Bradyho, odvětil stručně: Ne.

Bartoška přijal prezident den předtím, než Hrad odeslal návrh ke kontrasignaci na Úřad vlády, premiér seznam podepsal týž den. Návrh na propůjčení Řádu T. G. Masaryka Bradymu schválila Sněmovna v červnu. Návrh na vyznamenání terezínského a osvětimského vězně letos do Sněmovny poslalo Nové Město na Moravě, kde se Brady narodil. Návrh si osvojil jeho strýc, ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Přijde-li návrh od občanů, je podle pravidel osvojení někým z poslanců podmínkou, aby Sněmovna o návrhu mohla jednat. Hlava státu však nemusí brát zřetel na návrhy občanů, vlády ani parlamentních komor.

Přehmátl jsem se, to se bohužel stává.
Jaroslav Foldyna (ČSSD)

Přehmat, málo informací, odchod

Pro zařazení Bradyho na seznam, který Sněmovna poslala na Hrad, bylo 131 poslanců ze 140 přítomných. Proti byli Jaroslav Foldyna (ČSSD) a Marta Semelová (KSČM). Zdrželo se sedm poslanců, a to Petr Kořenek (ČSSD), Vojtěch Filip, Stanislav Mackovík, Pavel Kováčik, Gabriela Hubáčková (všichni KSČM), Nina Nováková (TOP 09) a Olga Havlová (Úsvit).

K červnovému hlasování dnes poslanci říkají, že nešlo o žádnou politiku. „Přehmátl jsem se, to se bohužel stává,“ řekl Právu Foldyna s tím, že si toho vůbec nevšiml, až když na to někdo z kolegů upozornil na Twitteru.

To se mohlo stát jen tak, že jsem byla přihlášená hlasovací kartou a na chvíli opustila sál.
Nina Nováková (TOP 09)

„Určitě v tom politika nebyla, stejně jako to, že někdo je něčí synovec nebo strýček,“ uvedl šéf klubu komunistů Kováčik.

Havlová řekla Právu: „Pokud jde o lidi, o kterých nic nevím a nemám informace, za co to mají dostat, tak se zdržuji.“

Nováková uvedla: „V tomto případě bych se rozhodně nezdržela. To se mohlo stát jen tak, že jsem byla přihlášená hlasovací kartou a na chvíli opustila sál,“ sdělila v pondělí Právu.

Anketa

Měl by Jiří Brady obdržet Řád T. G. M.?
Ano
62,5 %
Ne
37,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 871 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám