Hlavní obsah

Sobotka se po deseti letech setkal se Zemanem, na tykání nedošlo

Novinky, Jiří Ovčáček
Praha

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se ve středu večer po deseti letech setkal s Milošem Zemanem, který zvítězil v přímé volbě prezidenta. Zeman věnoval Sobotkovi rekordní dvě hodiny a půl. Ještě před tím se setkal s prvním místopředsedou ČSSD Michalem Haškem, který očekává nadstandardní vztahy s novou hlavou státu.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„Měli jsme možnost s panem prezidentem Zemanem mluvit po relativně dlouhém časovém období. Viděli jsme se naposledy osobně před deseti lety,“ řekl po schůzce v pražské Loretánské ulici Sobotka novinářům. Na tykání během dlouhého setkání nedošlo. „S Milošem Zemanem si netykáme,“ prozradil lídr ČSSD.

Podle budoucího prezidenta proběhly schůzky s Haškem a Sobotkou v klidném duchu. „Byly to schůzky, které probíhaly v ovzduší vzájemného porozumění,“ poznamenal.

Levicovou koalici nechceme, tvrdí Sobotka

Sobotka během jednání řekl Zemanovi, že bude na březnovém sjezdu prosazovat, aby soc. dem. kandidovala ve volbách samostatně.

Odmítl tak koncept místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha jít do předvolebních koalic s levostředovými stranami nebo Zemanův plán na sjednocení levice po slovenském vzoru. „Soc. dem. by měla kandidovat jako samostatná politická strana. Součástí mého konceptu nejsou předvolební koalice soc. dem.,“ řekl Sobotka.

Se Zemanem se shodl, že je vláda Petra Nečase (ODS) neúspěšná. „Domnívám se, že jsme se shodli na tom, že současná vláda je neúspěšná,“ uvedl. Pokud současná vládní koalice ještě více oslabí, je připravena sociální demokracie vyvolat šesté hlasování o nedůvěře. „Jsme připraveni iniciovat hlasování o vyjádření nedůvěry vládě, ale to bude záležet na situaci v Poslanecké sněmovně,“ prohlásil šéf ČSSD.

Se Zemanem si potvrdil, že po inauguraci už ve funkci prezidenta navštíví sjezd sociální demokracie v Ostravě. Hlava státu zde promluví v pátek 15. března. Sobotka též přislíbil, že jeho strana bude prosazovat majetková přiznání, která podporuje právě Zeman.

Reklama

Související články

Zeman dává najevo, komu z ČSSD fandí

Michal Hašek, Zdeněk Škromach a Marie Benešová. To jsou tři jména z nejužšího vedení ČSSD, jimž nově zvolený prezident Miloš Zeman dává přednost před jinými....

Výběr článků

Načítám