Hlavní obsah

Sobotka odmítl Schillerovou, nedůvěřuje jí

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Náměstkyně Alena Schillerová, která by měla podle hnutí ANO nahradit Andreje Babiše v ministerském křesle, nemá podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) potřebné předpoklady pro dobrý výkon funkce. Sobotka v pondělí požádal ANO o urychlené předložení jiného návrhu. O případném novém ministru financí v pondělí ráno jednala koaliční rada.

Premiér Bohuslav Sobotka k odmítnutí nominace Aleny Schillerové na ministryniVideo: Barbora Janáková, Novinky

 
Článek

„Nemohu souhlasit s tím, aby po odvolání Andreje Babiše z pozice ministra financí zastávala tuto funkci jeho dosavadní náměstkyně pro daně a cla Alena Schillerová. Mám pro to následující tři hlavní důvody,“ uvedl premiér v tiskové zprávě.

Prvním důvodem je, že Schillerová podle Sobotky nese odpovědnost za kritizovaný pomalý a velmi neochotný přístup ministerstva financí a daňové správy ke kontrolám firem, jež emitovaly korunové dluhopisy.

„Nemám jako předseda vlády důvěru v to, že dosavadní náměstkyně pro oblast daní Schillerová bude garantovat jednoznačné, důsledné a nestranné prošetření kauz korunových dluhopisů či dalších daňových problémů současného ministra financí,“ vysvětlil Sobotka.

Sobotka mluví o závislosti na Babišovi

Jako další důvod uvedl závislost Schillerové na Babišovi. Podle premiéra lze předpokládat, že místo samostatného vedení úřadu by Schillerová byla fakticky jen prodlouženou rukou a vykonavatelem Babišových pokynů.

„Paní Schillerová, rovněž ve spolupráci s generálním ředitelem Janečkem, prosazuje a obhajuje současný silně represivní způsob přístupu ke správě a výběru daní. V poslední době však roste podezření, že tento postup daňové správy poškozuje a likviduje i poctivé firmy,“ popsal třetí důvod Sobotka.

Dodal, že respektuje právo hnutí ANO navrhnout po odvolání Babiše nového kandidáta. Hnutí prý proto požádal o předložení jiného návrhu.

Na dotaz, zda Sobotka uvažuje o tom, že by dočasně ministerstvo financí převzal on sám, odpověděl: „Nechci hovořit o nějakých jiných možnostech, existují i jiné teoretické možnosti postupů, ale upřednostňuji, abych navrhl jmenování člověka, kterého mi navrhne hnutí ANO.”

Brabec vicepremiérem

Sobotka zároveň uvedl, že post vicepremiéra by mohl připadnout současnému ministru pro životní prostředí Richardu Brabcovi (ANO). „Vyjádřil jsem souhlas, aby do pozice 1. místopředseda vlády byl nominován ministr životního prostředí Brabec,“ řekl šéf kabinetu.

Odmítl ale, že by Brabce akceptoval na ministerstvu financí. „Pokud by hnutí ANO navrhovalo do funkce ministra financí pana Brabce, pak bych s touto nominací nemohl souhlasit, protože asi šest let zastával vysokou manažerskou pozici v řadách Agrofertu,” upřesnil Sobotka.

Žádost premiéra, aby hnutí ANO nominovalo jinou osobu, postrádá smysl
Miroslav Kalousek

Opoziční TOP 09 a ODS chápou, proč Sobotka Schillerovou odmítl. „Je dobře, že premiér vyslyšel výtky opozice a odmítl jmenovat Alenu Schillerovou ministryní financí. Riziko, že by byla pouze prodlouženou rukou Andreje Babiše, je příliš vysoké,” sdělil Novinkám poslanec a ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Novým ministrem financí by podle něj měl být jmenován někdo s hlubokou znalostí veřejných rozpočtů, protože je potřeba připravit státní rozpočet na příští rok. „Ve vládní koalici by měl zvítězit zájem státu, nikoliv hra o vliv na mocné ministerstvo financí,” doplnil Skopeček.

Šéf topky Miroslav Kalousek prohlásil, že ČSSD logicky odmítla hrát s veřejností loutkové divadlo o předstírání změny na ministerstvu financí. Podotkl, že změnu však nemůže přinést nikdo, kdo bude nominován za hnutí ANO.

„Proto žádost premiéra, aby hnutí ANO nominovalo jinou osobu, postrádá smysl. Lidovci neztratili svůj typický styl. Jediná změna, která by jim skutečně vadila, by byla ztráta jejich pozic. Při jejich zachování jsou zjevně ochotni podporovat zájmy Andreje Babiše do voleb i po volbách,” míní Kalousek.

Reklama

Výběr článků

Načítám