Hlavní obsah

Sobotka ocenil dohodu o příměří. Jsme na začátku procesu, řekl

– Praha
Novinky, Václav Lang

Dohoda o příměří uzavřená ve čtvrtek v Minsku je podle premiéra Bohuslava Sobotky začátkem procesu, který povede k ukončení konfliktu na Ukrajině. Dohodu uvítal také prezident Miloš Zeman. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka je třeba vyčkat, jak se k věci postaví Rusko.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Bohuslav Sobotka při příchodu na summit EU

Článek

„Vítám uzavřenou dohodu. Doufám, že v neděli skutečně dojde k zastavení krveprolití,“ komentoval dohodu premiér Bohuslav Sobotka.

„Nyní je důležité, aby se Ukrajina i Rusko zasadily o implementaci všech dohodnutých kroků. Chci ocenit důležitou roli Evropy, zejména Německa a Francie, při zastavení eskalace na východě Ukrajiny, která zejména v posledních týdnech začala opět nabývat tragických rozměrů. Věřím, že jsme na začátku procesu, který povede k trvalému politickému řešení krize na východě Ukrajiny,“ dodal premiér.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dohodu ocenil také prezident Miloš Zeman. „Pan prezident vítá uzavřenou dohodu z Minsku. Doufá, že neskončí jako předchozí dohody a tentokrát skutečně dojde k zastavení bojů, které ohrožují životy civilních obyvatel,“ citoval jej jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Zaorálek: Mohl by to být zlom

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek uvedl, že by čtvrteční dohoda mohla znamenat zlom v konfliktu. „Mohl by to být zlom. Věřím, a asi nebudu sám, kdo bude věřit tomu, že to může být zásadní obrat. Ale všichni vědí, že bude záležet na tom, jak se změní chování Ruska,“ prohlásil.

Zatím se podle ministra musí počkat, jaká bude situace po 15. únoru, kdy má příměří začát platit. Osobně ale odhaduje, že ujednání má šanci uspět. Minimálně tomu prý nasvědčuje způsob, jakým se jednající strany pokusily najít cestu z konfliktu a změnit situaci.

Trvá na tom, že diplomatická cesta je jediným řešením konfliktu. „Bylo by selhání Evropy, kdyby si to neuvědomovala a kdyby do toho konfliktu nevstoupila. Myslím si, že jediný způsob, jak do toho může Evropská unie vstoupit, aby dostála tomu, čím se snaží celá léta být, tak je právě tento způsob. Skončit s násilím a dostat všechny k jednacímu stolu,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám