Hlavní obsah

Sobotka obhájil post šéfa ČSSD, Chovanec jako 1. místopředseda prošel jen těsně

– Brno • Aktualizováno
Právo, Novinky, kab, zpe, tin

Premiérovi Bohuslavu Sobotkovi se splnilo přání. Poté, co na pátečním sjezdu ČSSD obhájil post v čele strany, delegáti rozhodli, že mu bude i nadále krýt záda ministr vnitra Milan Chovanec. Těsně porazil svého protikandidáta Jeronýma Tejce. Řadovými místopředsedy zůstávají Lubomír Zaorálek, Michaela Marksová i Jan Hamáček. Po brněnském sjezdu je doplní Petr Dolínek a Jan Birke.

Bohuslav Sobotka obhájil post předsedy ČSSDVideo: Václav Toman, Novinky

 
Článek

Pro Chovance hlasovalo podle informací Práva 379 delegátů, pro Tejce 280. Pro zvolení bylo potřeba 347 hlasů, Chovanec tak svoji funkci obhájil těsně.

Premiér se už dříve nechal slyšet, že by chtěl za prvního místopředsedu právě Chovance.

Milan Chovanec těsně porazil svého protikandidáta Jeronýma TejceVideo: Václav Toman, Novinky

Pokládám to za silný mandát, řekl premiér

Pro Sobotkovo setrvání v čele strany hlasovalo 460 delegátů, proti němu 201.

„Je to pro mě velmi silný okamžik, protože jsem byl zvolen počtvrté do vedení soc. dem. Tohle se povedlo jenom jednomu předsedovi a to byl Miloš Zeman,” řekl s díky po vyhlášení výsledků premiér.

„Velmi si vážím té důvěry a podpory, podařilo se mi získat 2/3 hlasů delegátů v situaci, kdy je soc. dem. ve vládě. Pokládám to za silný mandát,“ dodal premiér na tiskové konferenci.

Sobotka: Nebudou to jednoduché volby

Ve svém nominačním projevu mluvil o nadcházejících parlamentních volbách. „Kdybych nebyl optimista, tak bych nekandidoval na post předsedy strany. Čeká nás těžký zápas. Tohle nebudou jednoduché volby, tohle nebudou volby, jaké jsme tu zažili. Budou o charakteru naší země,“ hřímal Sobotka na pódiu ve svém projevu, za který sklidil potlesk vestoje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka hovoří na sjezdu

Sobotka neměl protikandidáta. „Jediné překvapení, které se tu dnes může odehrát, bude volba mezi mnou a Jeronýmem Tejcem,“ řekl už při příchodu na brněnské výstaviště statutární místopředseda Chovanec.

Sjezd ČSSD, který začal v pátek a potrvá do soboty, sledujeme on-line.

Reklama

Výběr článků

Načítám