Hlavní obsah

Sobotka na lovu: Je horkým favoritem prorektor Štech?

Právo, Karolina Brožová

Jméno nového ministra či ministryně školství by mohlo být známo koncem příštího týdne. Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka začal s výběrem náhradníka za Marcela Chládka už v pátek, kdy odeslal na Hrad návrh na ministrovo odvolání.

Foto: Milan Malíček, Právo

Končící ministr školství Marcel Chládek a premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Favoritem má podle informací Práva být Sobotkův poradce a prorektor UK Stanislav Štech. Školství mezitím povede šéfka práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Také o souhlas s tímto pověřením Sobotka žádá Miloše Zemana.

„Scházet se budu během následujícího týdne nejen s možnými kandidáty a kandidátkami, ale i s poradci a odborníky ve školství a vzdělávání a s odboráři,“ sdělil Právu Sobotka.

Foto: stanislavstech.cz

Prorektor UK Stanislav Štech

Kdo je Stanislav Štech
Stanislav Štech (60) se narodil 23. 8. 1954 v Podbořanech. Vystudoval lyceum v Dijonu, poté psychologii na Filozofické fakultě UK v Praze. Od roku 1992 působí na katedře psychologie Pedagogické fakulty UK. Od roku 2003 je prorektorem. V roce 2007 byl jmenován profesorem. Je autorem více než 120 publikací a držitelem Řádu akademických palem Francouzské republiky. Umí francouzsky, italsky, anglicky, rusky a německy. Za ČSSD kandidoval loni v Praze jako nezávislý do Senátu. Po volbách na rozdíl od doporučení ČSSD podpořil kandidáta zelených, advokáta Václava Lásku. V letech 1983 až 1990 byl členem KSČ, nyní je nestraník. Politicky se angažuje – veřejně vystupoval proti vládě Petra Nečase, nyní radí na úřadu vlády premiéru Sobotkovi v otázkách vzdělávání. Nedávno v médiích Marcelu Chládkovi vyčetl, že jeho řízení postrádá koncepci. Štech je ženatý a má dvě děti.

Na dotaz, co si myslí o Chládkových slovech, že za ministrovým odstraněním stojí Andrej Babiš, odpověděl: „Ta věc je uzavřena, rozhodl jsem o ní, je to v kompetenci předsedy vlády. Nyní se budu plně soustředit na to, abych vybral dobrého kandidáta na ministra školství.“

Premiér Chládka pochválil za obrovský kus práce. „Je proto nutné, aby přišla do čela resortu silná a kompetentní osobnost, která bude pokračovat v plnění klíčových vládních priorit, ať už jde například o dokončení reformy školství, zlepšení financování sportu, čerpání peněz z fondů EU v novém období či podporu technického vzdělávání,“ dodal.

Štech, který na sebe před časem upozornil ostrou kritikou ministra školství, jenž podle něj nepředložil žádnou koncepci, zatím nabídku nedostal. „Příští týden budu s premiérem mluvit jako jeho poradce na úřadě vlády,“ prozradil Právu.

Zda by post vzal, nechtěl spekulovat. „Nikdy neodmítám dopředu nic. Nevím, co přijde, nebo nepřijde. Nemám k čemu se vyjadřovat. Není nic na stole,“ uvedl.

První místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec soudí, že musí jít o člověka, jemuž nebude trvat dlouho, aby se zorientoval. „Jestli to bude žena, tak to bude bonus,“ podotkl.

Syková a Bohdalová?

Mezi další skloňovaná jména patří i Vlasta Bohdalová, Eva Syková či Alena Gajdůšková.

Dlouholetá členka sněmovního školského výboru Bohdalová a Chládkova předchůdkyně v roli stínového ministra školství pozvání na schůzku s premiérem ani nabídku na křeslo zatím neobdržela. „Nebudu odpovídat na otázku, která ještě nezazněla,“ řekla Právu.

Ani senátorce a vědkyni Sykové nikdo nic nenabídl. „Zatím mě nikdo neoslovil, pan premiér rozhodně ne. Každopádně by to byla zajímavá nabídka, je to výzva,“ podotkla.

Působení Chládka na ministerstvu nechtěla hodnotit. „Ale jsou dvě základní věci, které je potřeba řešit: věda a vysoké školy a problém základního školství. Bude se čerpat spousta peněz ze strukturálních fondů,“ objasnila.

Sama zastává názor, že by se v budoucnosti mělo ministerstvo rozdělit na dvě: jedno pro vědu a VŠ a druhé pro základní, mateřské, střední školy a sport.

Gajdůšková se před vstupem do politiky živila jako učitelka. Proti ní však hovoří loňská prohra ve volbách do Senátu. Na březnovém sjezdu už nekandidovala na místopředsedkyni ČSSD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám