Hlavní obsah

Sobotka: Minimální mzda poroste každý rok, od ledna o 500 korun

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky navrhne, aby minimální mzda vzrostla ze současných 8500 korun od ledna o 500 korun. Potom by měla růst i v následujících letech. Sobotka to řekl na sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Vysloužil si tím hlasitý potlesk odborářů.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka při vystoupení na sobotním sjezdu ČMKOS.

Článek

Sobotka uvedl, že by rád, aby se minimální mzda zvedla od ledna příštího roku na 9 tisíc korun. Následně by měla každý rok ještě vzrůst. V podobném duchu hovořila už ve čtvrtek na sjezdu ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

„Rozumím tomu, že jedním z prioritních požadavků odborů je tlak na to, aby mzda rostla,“ prohlásil Sobotka s tím, že se za pravicových vlád minimální mzda několik let nezvedala. „Tady je obrovský dluh z hlediska výše minimální mzdy, ale my jej nemůžeme vyřešit celý naráz,“ uvedl.

„Skončilo zmrazení minimální mzdy a každý rok povedeme sociální dialog o tom, jak by se měla minimální mzda zvýšit,“ dodal premiér s tím, že chce už na příští tripartitě řešit toto téma se sociálními partnery.

Chce dialog s odbory

„Tempo bude záležet na vývoji ekonomiky, mzdy,“ nastínil premiér a dodal, že další navyšování bude odvislé také od jednání tripartity a vlády.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Předseda ČMKOS Josef Středula

Nově zvolený předseda ČMKOS Josef Středula uvedl, že by si dovedl představit, že by minimální mzda vzrostla i o víc než jen 500 korun, neboť Česko je v tomto ohledu podle něj jednou z nejhorších zemí. „Necítíme, že bychom měli mít tak nízkou minimální mzdu,“ řekl.

Sobotka ocenil, že odbory podpořily programové prohlášení vlády. „Pokud je vláda bude důsledně plnit, tak se nedostane do střetu ani s odbory ani se zaměstnavateli,“ řekl s odkazem na odborářské demonstrace, které byly za minulé vlády časté. „Protesty jsou výsledkem neschopnosti vést dialog,“ dodal.

Dialog se sociálními partnery považuje za klíčový. „Vláda počítá s tím, že sociální dialog bude hrát důležitou roli při přípravě veškerých klíčových rozhodnutí vlády,“ prohlásil.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

„Nabídl jsem odborům podanou ruku k dialogu, ke spolupráci, k tomu, aby odbory participovaly na vytváření vládní politiky,“ dodal.

Reklama

Související články

Zeman sází proti Sobotkovi na Babiše

Prezident Miloš Zeman sází na šéfa hnutí ANO, místopředsedu vlády a ministra financí Andreje Babiše, který by mu mohl pomoci oslabit premiéra a předsedu soc....

Výběr článků

Načítám