Hlavní obsah

Sobotka kvůli Putinově hrozbě svolal předsednictvo bezpečnostní rady státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka svolal na úterý 20. května zasedání předsednictva bezpečnostní rady státu. Reagoval tak na varování Ruska ohledně možného omezení dodávek plynu do Evropy. Česko je podle Sobotky na případný výpadek připraveno, cílem je mimo jiné prověřit schopnost českého státu pomoci sousedním zemím.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

"Měli bychom být schopni maximálně projevit solidaritu s okolními zeměmi v regionu, zejména pokud jde o Slovensko a Maďarsko. Tyto státy jsou na dodávkách přes Ukrajinu vysoce závislé. Česká republika sama je v důsledku dostatečné diverzifikace tranzitu plynu a také zásob plynu na našem území na případný výpadek dodávek přes Ukrajinu připravena," uvedl předseda vlády.

Úterní jednání bezpečnostní rady státu by tuto připravenost mělo podle Sobotky potvrdit.

Putin hrozí zastavením dodávek

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek varoval, že od června zastaví dodávky plynu do Evropy, pokud Ukrajina nesplatí dluh, který jí vznikl za odběr ruského plynu. Putin v listu evropským vůdcům údajně upozornil, že nesplacení ukrajinského dluhu může vést k zastavení dodávky plynu pro ukrajinskou společnosti Naftogaz. Přímou hrozbu zastavení dodávek evropským klientům jeho dopis podle dostupných informací neobsahuje.

Kvůli ruským dodávkám do Evropy se v pondělí v Berlíně setká eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger s ruským ministrem Alexandrem Novakem. Termín v pořadí druhé trojstranné schůzky ještě s jejich ukrajinským kolegou Jurijem Prodanem zatím podle Oettingerovy mluvčí Sabine Bergerové nebyl stanoven.

RWE naplňuje zásobníky

Připravenost české soustavy potvrdila společnost RWE. "RWE v Česku nemá žádné signály, že by mělo dojít k omezení dodávek plynu do České republiky. Na evropském trhu je aktuálně dostatek zemního plynu. Naše podzemní zásobníky už druhý měsíc postupně opět naplňujeme. Od 1. dubna opět vtláčíme nové objemy zemního plynu do podzemních zásobníků," uvedl ve čtvrtek mluvčí RWE Martin Chalupský.

Dodal, že zásobníky jsou nyní naplněny z 51 procent a RWE dělá veškeré kroky, aby byla připravena na další topnou sezonu, ale i na případné výpadky dodávek.

Reklama

Související témata:

Související články

EU chce pro členy stejnou cenu za ruský plyn

Evropská unie chce prosadit, aby všechny členské státy osmadvacítky platily za dodávky ruského plynu jednotnou cenu. Řekl to v pátek ve Varšavě evropský...

Výběr článků

Načítám