Hlavní obsah

Sobotka: Kvóty rozdělují Evropu a nedávají smysl

– Praha

Česká republika odmítá a bude odmítat povinné kvóty na dělení uprchlíků, které znovu navrhla Evropská komise. Rozdělují Evropu a nedávají smysl, řekl český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Reagoval tak na středeční návrh reformy azylového systému Evropské unie, který zveřejnila EK.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Ten znovu oživuje mechanismus přerozdělování uprchlíků mezi země EU podle předem stanovených kvót. Kvóty ve středu odmítli také ministři zahraničí Visegrádské skupiny.

Český premiér ocenil, že Evropská komise navrhuje, aby žádosti o azyl vyřizovala přednostně země, na jejíž území uprchlík vstoupí. „Každá země je zodpovědná za ochranu svých hranic a za provádění azylového řízení. Na těchto základních pravidlech stojí současný azylový systém EU i Schengenský prostor, a proto je nezbytné tyto principy dodržovat a také je vymáhat," uvedl premiér v tiskovém prohlášení.

Česko se nechce ani vyplatit

Důrazně však odmítl využití povinného systému na rozdělení migrantů. Myšlenka povinných kvót je dle vyjádření předsedy české vlády špatná a již několikrát rozdělila Evropu. „Česká vláda dlouhodobě zdůrazňuje, že povinné kvóty nedávají smysl a nepřispívají k řešení uprchlické krize, uplynulý rok nám v tom dal za pravdu," stojí v prohlášení premiéra.

Podle premiéra je o reformě azylového systému EU nutné dále jednat. Česko dle prohlášení odmítá i možnost se vyplatit z povinnosti přijmout povinně migranty. Návrh Evropské komise počítá s tím, že by země, které nechtějí na svém území uprchlíky dle kvót, mohly zaplatit za každého žadatele o azyl, kterého by stát odmítl přijmout.

Systém povinných kvót ve středu na své pražské schůzce odmítla také celá visegrádská skupina. Ministři zahraničí středoevropských zemí prohlásili, že nechápou, proč se Evropská komise vrací k myšlence, která rozdělila Evropu. Někteří označili návrh za vydírání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám