Hlavní obsah

Sobotka: Klíčové je udržet OKD v chodu

– Ostrava • Aktualizováno
Novinky, Pavel Karban

Vláda čeká na verdikt soudu, který rozhodne o případné insolvenci OKD, a připravuje se na jednotlivé varianty vývoje v kauze. V Ostravě to v pátek řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po jednání s vedením těžební firmy, odboráři, starosty obcí a měst dotčených těžbou i zástupci dodavatelů či zaměstnavatelů hlavně v automobilovém průmyslu.

Foto: Pavel Karban, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka v Ostravě. V pozadí ministr průmyslu Jan Mládek

Článek

Spolu se Sobotkou dorazili do moravskoslezské metropole i ministři Jan Mládek a Michaela Marksová (oba ČSSD).

„Máme zájem na tom, aby se OKD udržela v provozu, aby se udržela těžba i zaměstnanost,“ ujistil Sobotka s tím, že kabinet připravuje také kroky, které by měly zmírnit sociální napětí v regionu.

Podle premiéra má vláda připravenu zhruba 1,5 miliardy korun na projekty, které souvisí s aktivní politikou zaměstnanosti. „To znamená rekvalifikace, příspěvek na dojíždění, podpora vzdělávání zaměstnanců tak, abychom vytvořili zde v regionu společné projekty se zaměstnavateli, kteří jsou schopni a ochotni přijmout nové zaměstnance.“

Sobotka sdělil, že ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) má připravený materiál pro vládu, který umožní finanční posílení státního podniku Diamo tak, aby mohl v regionu sehrát pozitivní roli.

Dodavatelé v potížích 

„Je důležité, aby se OKD nezastavilo, nejen kvůli zaměstnancům ale i kvůli dodavatelům,“ prohlásil předseda vlády. Dodal, že s případnou vládní půjčkou ve výši 10 miliónů euro, kterou by OKD mohlo dostat například prostřednictvím Diama, čeká vláda na rozhodnutí soudu.

Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD) věří, že vláda jako celek schválí příští týden sociální příspěvek pro ty, kteří budou opouštět OKD po dobu až tří let ve výši sedm až osm tisíc korun podle toho, v jakém jsou pracovním zařazení a jakého věku dosáhli.

Foto: Pavel Karban, Právo

O situaci OKD jednali v Ostravě premiér Bohuslav Sobotka společně s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou a s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (vzadu).

Stejně tak hejtman doufá, že vláda schválí podporu projektů na revitalizaci starých ekologických zátěží prostřednictvím Diama, které by mohlo ve velmi krátké době vytvořit 250 míst pro horníky se základním vzděláním.

Upozornil ale na situaci dodavatelů těžební firmy, kteří se mohou dostat do velkých potíží.

„Na listině věřitelů OKD je 650 firem, kterým OKD dohromady dluží zhruba 2,5 miliardy. Kdyby se u každé jednalo o 30 zaměstnanců, které by musela kvůli OKD propustit, tak by to bylo 20 tisíc lidí,“ varoval Novák. Řada dodavatelů je podle něj na těžbě OKD historicky závislá.

Víme, že k 1. červenci odejde z OKD 345 zaměstnanců a na přelomu září a října dalších 873 lidí. To ale nemá souvislost s insolvencí
Miroslav Novák, moravskoslezský hejtman

Připomněl, že automobilový klastr nabídl propuštěným zaměstnancům OKD zhruba 1000 pracovních míst, další místa by horníci mohli najít po rekvalifikacích.

„Víme, že k 1. červenci odejde z OKD 345 zaměstnanců a na přelomu září a října dalších 873 lidí. To ale nemá souvislost s insolvencí, vychází to ze stávajícího byznys plánu, který připravil stávající management,“ připomněl.  Dodal, že propuštění více než 1200 lidí souvisí hlavně s ukončením těžby na Dole Paskov.

Riziko protestů

Před protesty zaměstnanců OKD varoval předseda ČMKOS Josef Středula, který řekl, že horníci, subdodavatelé i region bojují o budoucí existenci.

„Pokud nebude výplata za měsíc květen, tak se může stát, že to co bylo v menším, kdy horníci zůstali pod zemí, tak že to může být daleko větší, masivnější,“ upozornil.

Kritizoval také názory ministerstva financí na řešení věcí. „Kdyby to mělo být podle tohoto ministerstva, tak se vůbec nic neodehraje, nikdo nic nedostane a všechno se vlastně vyřeší nějakou údajně plynulou cestou,“ řekl.

Pomoc obcím

Sobotka debatoval o situaci v OKD také se starosty z Karvinska a Frýdecko-Místecka, kde OKD těží.

„Je dramatický rozdíl mezi situací v Karviné a situací ve Frýdku-Místku nebo v okrese Frýdek-Místek. Tam je řada zaměstnavatelů, kteří mají silnou poptávku po nových pracovních místech. Největší napětí je a bude nepochybně v okrese Karviná,“ potvrdil premiér.

„Řada obcí je svázaná s fungujícím OKD v důsledku příjmů, které OKD generuje pro jejich obecní rozpočty, což by z dlouhodobého hlediska mohl být problém, pokud jde o financování těchto měst a obcí,“ přiznal Sobotka.

Zopakoval, že prioritou pro vládu je udržet OKD v provozu. „Pokud se OKD neudrží v provozu, tak samozřejmě ten náraz nejen do obecních rozpočtů, ale i do sociálního systému bude značný. Pak je pro vládu prioritou v krátkodobém horizontu pomoci přímo lidem, ve střednědobém horizontu budeme hledat možnost jak pomoci i obecním rozpočtům v tomto regionu,“ přislíbil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám