Hlavní obsah

Sobotka kázal na Kozím hrádku proti restitucím, chce nová jednání s církvemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sezimovo Ústí

Na Kozím hrádku u Sezimova Ústí, kde v 15. století kázal reformátor Jan Hus, uspořádali v sobotu sociální demokraté mítink na téma majetkového vyrovnání s církvemi. Šéf strany Bohuslav Sobotka se nechal slyšet, že se ČSSD pokusí zabránit projednávání zákona o restitucích tak, aby nemohl začít platit od začátku příštího roku a vláda ho musela předložit znovu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Sobotka

Článek

Ideální by podle ČSSD bylo návrh zamítnout a zahájit nová jednání mezi státem a církvemi. "Někteří církevní představitelé už naznačují ochotu k jednání," dodal Sobotka bez dalších podrobností.

Naděje svitla sociálním demokratům po uplynulém pracovním týdnu, kdy Sněmovnou prošly některé zákony vetované Senátem. V důsledku debat o možném upravení tzv. stabilizačního balíčku, který poslanci neodsouhlasili, Sněmovna odložila projednávání zákona o majetkovém narovnání s církvemi na příští schůzi.

Předseda Ekumenické rady církví (ERC) Joel Ruml poté řekl, že si dokáže představit, že by stát znovu oslovil církve, aby sdělily, jaký model majetkového narovnání považují za průchodnější.

Na Kozím hrádku se v sobotu sešlo několik stovek příznivců ČSSD. Sobotka zopakoval, že říjnové krajské a senátní volby budou referendem o dalším trvání vlády. Předseda ČSSD potvrdil nabídku ostatním stranám k jednání o rozpuštění Poslanecké sněmovny a vypsání nových voleb společně s volbou prezidenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám