Hlavní obsah

Sobotka: Evropa nemůže před migrační krizí utéct

Evropa nemůže před migrační krizí utéct. V sázce je totiž i volný pohyb osob v rámci Unie, prohlásil v pondělí premiér Bohuslav Sobotka v projevu k českým velvyslancům. Větší pozornost než dosud by se podle něj měla věnovat příčinám migrační krize.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

"Klíčové pro řešení současné situace v EU je vědomí, že migrační problém je problémem celé Evropy. Této výzvě se nevyhneme, nemůžeme před ní nikterak utéct. A v sázce je mnoho - celý systém schengenské spolupráce a volného pohybu osob v rámci Unie, tedy jeden ze základních pilířů evropské integrace," řekl Sobotka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Evropa se ale podle premiéra nesmí omezit jen na řešení dopadů krize. "Pro skutečné zastavení migrační vlny je nejdůležitější ukončení válečných konfliktů v Sýrii a  Libyi," je přesvědčen. Za nutné považuje také zlepšování dalších podmínek k životu v zemích původu většiny uprchlíků.

"Protože teprve tehdy, když země původu migrace budou schopny ochránit životy a majetek svých občanů a nabídnou jim perspektivu důstojného života, přestanou migranti možná riskovat smrt v poušti nebo na moři," poznamenal.

V dalších částech svého projevu Sobotka hovořil mimo jiné o významu visegrádské čtyřky nebo výzvách, kterým v uplynulém roce musela čelit Evropská unie. Přitom podotkl, že Česko je proti tomu, aby se eurozóna oddělovala od zbytku EU. "Nechceme vytvářet unii v rámci Unie, neboť naše země se součástí eurozóny stane, jakmile na to bude připravena," nechal se slyšet.

V závěru svého proslovu zmínil Sobotka také prohlubující se spolupráci s řadou asijských zemí a význam ekonomické a vědecké diplomacie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám