Hlavní obsah

Sobotka dokončí vládní nominaci, pak zamíří k Zemanovi

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Grémium ČSSD má v pátek ráno schválit seznam svých ministerských kandidátů, který předloží předseda Bohuslav Sobotka. Ten pak může vyrazit na Hrad za prezidentem Milošem Zemanem ke konzultacím o personálních otázkách. V pondělí má být podepsána koaliční smlouva.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedové stran vznikající koalice - Andrej Babiš (ANO), Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Článek

Podle místopředsedy ČSSD Milana Chovance by vláda mohla vzniknout do poloviny ledna.

„Neexistují žádné překážky, aby vláda vznikla. Na grémiu nám pan předseda osobně oznámí nominace za ČSSD, pak by měl jít za prezidentem. Pokud ten bude postupovat standardně, měl by Sobotku primárně jmenovat premiérem. Vláda může být do poloviny ledna,“ řekl Právu Chovanec.

Sobotka ve čtvrtek nechtěl upřesnit, kdy se s prezidentem sejde, trval jen na tom, že to bude „koncem týdne“. Podobně mluví i Hrad. „Mohu potvrdit, že schůzka se uskuteční ještě tento týden,“ řekl Právu mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. „Z logiky věci předpokládám, že se schůzka uskuteční v pátek, nebo o víkendu,“ řekl včera Chovanec.

Práce, sociální věci a doprava

ČSSD musí ještě vybrat ministra práce a sociálních věcí, ANO ještě neoznámilo ministra dopravy.

Ministrem práce může být bývalý expremiér Vladimír Špidla, kterého chtěla soc. dem. původně umístit do čela resortu životního prostředí. Dalším kandidátem je předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák, stínový ministr práce.

„Špidla je jeden z uvažovaných kandidátů, další ve hře je Sklenák. Oba jsou to kvalitní kandidáti, ale pan předseda má možná připravenou i třetí variantu,“ řekl Právu Chovanec.

Podle šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka hnutí zvažuje čtyři kandidáty, mezi kterými je například poslanec Martin Kolovratník nebo ředitel Řízení letového provozu Jan Klas.

Předseda ANO Andrej Babiš kandidáta nechtěl ve čtvrtek prozradit. „Je to nejtěžší resort a v nejhorším stavu ze všech po působení ODS a pana Bárty,“ sdělil Právu.

Nejistota z Hradu

Ve vzduchu stále visí otázka, zdali prezident přijme všechny ministerské kandidáty bez výhrad. Zatím totiž několikrát vzkázal, že některé ministry jmenovat nemusí. Vadí mu především Martin Stropnický (ANO) coby případný ministr obrany, Lubomír Zaorálek, Jiří Dienstbier (oba ČSSD) a Marian Jurečka, navržený KDU-ČSL do čela zemědělství.

Že Jurečkovo jméno by mohlo být problém, uvedlo už Právo. Ve čtvrtek to nepřímo potvrdil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, když se v ČT vyhýbal odpovědi na přímou otázku, zda by prezident mohl dělat s Jurečkovým jmenováním obstrukce. „To je spekulativní otázka, to nechci komentovat,“ mlžil Bělobrádek.

Prezident Miloš Zeman si ve čtvrtek trochu překvapivě pozval na Hrad předsedu opozičního hnutí Úsvit Tomia Okamuru. Podle Okamury šlo o standardní informativní schůzku. [celá zpráva]

Zdůraznil ale, že proběhla mezi čtyřma očima a její obsah není určen veřejnosti. „Diskutovali jsme o budoucí vládě, postavení Úsvitu ve Sněmovně a také o zákonech, které předkládáme,“ řekl Právu.

Související témata

Foto: Právo

Předvolební poutač hnutí ANO 2011 podnikatele Andreje Babiše. Slaměných panáků má být po celé zemi 46.

„Jsem příjemně překvapen, velká většina prezidentových názorů se shodovala s mými,“ dodal Okamura.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám