Hlavní obsah

Sobotka: Do Evropy přichází stín války

Novinky, lsi
Praha
Aktualizováno

S migrační vlnou přichází do Evropy stín války, a na strachu lidí parazitují populisté. Hněv lidí se nesmí obrátit proti uprchlíkům, apeloval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na úterním pietním shromáždění k uctění památky studentů, kteří se v roce 1939 stali oběťmi nacistické perzekuce. Prioritou svobodného světa podle něj musí být porážka Islámského státu.

Politici se u příležitosti 17. listopadu vyjádřili k uprchlické kriziVideo: Novinky

 
Článek

„S migrační vlnou přichází do Evropy stín války. Na tomto strachu lidí parazitují populisté, nesmíme obavy lidí bagatelizovat a musíme odpovídat řešením migračního chaosu,” řekl Sobotka.

„Evropská unie nyní potřebuje více rozhodnosti,” prohlásil premiér. Řešením krize je nastolení míru v zemích, jako je Sýrie a Irák a obnovení fungujících vnějších hranic EU.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Demokracie nyní musí prokázat svojí sílu, Evropa je povinna garantovat mír, porážka teroristů a radikálů z Islámského státu musí být naši prioritou. Hněv musí být obracen proti IS, nikoliv proti uprchlíkům,” dodal premiér.

Sobotka připomněl, že 17. listopad se do české historie zapsal hned dvakrát. „Při sametové revoluci jsme odkazovali právě na události roku 1939. Víru ve svobodnou společnost nám nevzali ani nacisté, ani komunistická zvůle,” uzavřel.

Klaus: Evropě chybí rozhodnost i vůle něco dělat

Vedle premiéra se k migraci a nynější situaci v Evropě vyjadřovali v úterý i další politici.

Bývalý prezident Václav Klaus se obává, že Evropa nemá rozhodnost, vůli a ochotu s migrační vlnou, která na starý kontinent míří, něco udělat. „Děsím se toho, co vidím jako reakce politiků po celé Evropě,” uvedl.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek připomněl, že migrační krize může ohrozit způsob našeho života i naši kulturu. „Nemůže ale ohrozit naši svobodu, pokud si ji nenecháme vzít,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám