Hlavní obsah

Sobotka chce s Klausem probrat termín prezidentské volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéf Senátu Přemysl Sobotka (ODS) chce s prezidentem Václavem Klausem probrat termín volby hlavy státu, jež by se měla uskutečnit na počátku příštího roku. Požádal jej proto o schůzku, která se uskuteční ve čtvrtek na Hradě.

Článek

"Blíží se prezidentská volba, chci slyšet jeho názor na určité časování," řekl Sobotka. Termín prezidentské volby vyhlašuje parlament. "Obě komory se musejí dohodnout, i když vůdčí slovo má jakoby šéf Sněmovny," dodal Sobotka.

S Klausem bude ve čtvrtek mluvit také o výběru členů rady Ústavu pro studium totalitních režimů.

Tajná volba nástupce prvního porevolučního prezidenta Václava Havla začala 24. ledna 2003. Klaus zvítězil teprve ve třetím kole třetí volby 28. února. Funkce se oficiálně ujal 7. března.

Podle Sobotky se objevují názory, že Klausovi vyprší mandát v den, kdy byl zvolen. Chce proto znát názor odborníků kolem prezidenta.

Klaus již oznámil, že se o nejvyšší ústavní funkci hodlá ucházet znovu. [celá zpráva] Také ODS potvrdila, že svého čestného předsedu do boje o Hrad vyšle. [celá zpráva]

Zatím je Klaus jediným kandidátem. Zelení, lidovci, sociální demokraté a komunisté se na společném adeptovi ještě neshodli. Najít kandidáta, který by měl proti Klausovi alespoň nějakou šanci, bude podle politologů velmi obtížné.

Nejčastěji se nyní v souvislosti s Klausovým protikandidátem mluví o exministru zahraničí Jiřím Dienstbierovi. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám