Hlavní obsah

Sobotka chce do voleb prosadit vyšší valorizaci penzí

– Praha
Novinky, bja

Nový model valorizace penzí by měla na koaliční radě představit ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Pokud jej strany schválí, tak by se mohl stát součástí důchodové novely a do voleb by mohl být schválený, řekl v úterý na tiskovém brífinku Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Článek

„Jednali jsme o vylepšení schématu valorizace penzí. Požádal jsem paní ministryni, aby přinesla na koaliční radu návrh, se kterým již přišla komise pro důchodovou reformu. Znamená to vyšší valorizaci penzí, respektive zohlednění ve valorizaci penzí růstu mezd, tak aby v budoucnu tolik neklesal poměr mezi důchody a vyplácenou mzdou,” uvedl Sobotka.

Dodal, že pokud tento model schválí koalice, tak se jim ho povede prosadit v Poslanecké sněmovně, protože zákon je podle Sobotky otevřený. Jedná se o zákon, který definuje věk odchodu do důchodu nejvýše na 65 let a prošel již Sněmovnou v prvním čtení.

Společně také chtějí prosadit lepší pomoc matkám samoživitelkám, a to třeba zákonem o zálohovaném výživném. Dále by se podle něj měla Marksová snažit společně s ministrem pro lidská práva Janem Chvojkou (ČSSD) prosadit zaměstnávání lidí v sociálně vyloučených lokalitách. Marksová podotkla, že v takovém případě budou potřebovat větší pomoc obcí, které v některém případě nespolupracují tolik, jak by mohly.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Petr Horník, Právo

Michaela Marksová

V úterý odpoledne se Sobotka sejde s vicepremiérem a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).

Reklama

Výběr článků

Načítám